Flere sluntrer unna dugnad

Flere sluntrer unna dugnad

Foto: Nicholas Noreng

Kenneth Nydahl har jobbet både tidlig og seint for å bidra til lokalsamfunnet.
Han øyner en farlig trend: – Dugnadsviljen er der, men vi er ikke like ivrige, sier han.

– Jeg klarer ikke å se på ting som burde vært gjort uten å gjøre noe med det, sier han engasjert.

Barna hans spiller fotball og håndball, selv er han både fotballtrener og
selvutnevnt dugnadssjef. Konserten i Mørehallen, med Åge Aleksandersen og Loveshack, var det han som sto bak. Booking og organisering ble gjort på fritiden, mens inntektene gikk i klubbkassa.

Sandkorn i munnen ble full asfaltering

– Det ender ofte med at prosjektene utvider seg litt, smiler han. Som da irritasjon over sandkorn i munnen under en fotballkamp på Volda stadion endte med full asfaltering fra E39 inn til Mørehallen, inkludert parkeringsplass. Eller da politiet tok kontakt etter deres første konsert, med Hellbillies, og ga beskjed om at lysforholdene inn til hallen måtte forbedres.

– Det endte med at vi måtte ordne lys inn fra hovedveien på dugnad. Vi sto der i sånt vær vi har hatt her de siste ukene, nedi ei grøft, dyende våte. Fra fire om ettermiddagen til langt på kveld, mimrer han.

Farlig trend - folk kjøper seg fri

Nydahl legger vekt på hvor viktig det er med folk som tør å si ja. For dugnadsviljen blant folk er der, sier han, i hvert fall når de blir spurt om å hjelpe. Likevel mener han å se en endring blant folk de siste ti årene. Foreldre er ikke like ivrige, tar seg ikke tid, til å drive frivillig arbeid.

– Det som betyr noe for om folk driver med dugnad er tilhørighet til det de holder på med. Det de gjør må komme dem også til gode. Jeg syns det er en fryktelig farlig trend at folk kjøper seg fri fra dugnad. Å skape aktivitet og samhold er en av de viktigste samfunnsoppgavene, og da er det farlig å åpne for å kjøpe seg ut av det.

Han sier et klapp på skuldra i ny og ne er mer enn god nok betaling, i tillegg til at han slipper å skitne til bilen sin hver gang han skal til Mørehallen. Men familiefaren irriterer seg over at ikke kommunen bidrar mer i gjennomføringen av prosjektene.

Ønsker drahjelp fra kommunen

– Ordføreren står der med smykket sitt og klipper snora, kjempestolt over et flott parkområde for eksempel. Og da syns jeg kommunen burde bidra litt mer. Utvilsomt hadde lysten blant folk flest til å bidra som frivillig økt, hvis man så at man fikk litt mer drahjelp fra kommunen, sier han oppgitt før han avslutter:

– Uten dugnadsarbeid er jeg overbevist om at stadion hadde sett annerledes ut enn i dag. Det er gjort store ting, og det gagner hele voldasamfunnet.