– Forstår ikke noen av argumentene for å legge ned traumeberedskapen

Folkeaksjon mot nedleggelse av traumeberedskapen i Volda – Forstår ikke noen av argumentene

VIL IKKE AT DET SKAL LEGGES NED: Jørund Knardal, nestleder i folkeaksjonen for Volda sjukehus, er en av initativtakerne til arrangementet på onsdag. Foto: Viktoria Hellem-Hansen

Over 5000 har vist sin støtte på Facebook-arrangementet. Onsdag skal styret i Helse Møre og Romsdal bestemme om traumeberedskapen på Volda sjukehus består.

Utenfor Volda sjukehus sitt akuttmottak står et av medlemmene i folkeaksjonen for Volda sjukehus. 

Jørund Knardal er nestleder i folkeaksjonen og var en av de som lørdag kveld tok initiativ til det virtuelle styremøtet på onsdag. Over 5000 har trykket skal eller interessert i arrangementet.

– Det er helt enormt å få så god respons på ett og et halvt døgn. Det viser hvor viktig folk i gata synes dette med traumeberedskap er. Vi som bor her i distriktene har krav på god trygghet, forteller Knardal.

Flere personer skriver i arrangementet at de lever den dag i dag, takket være akuttberedskapen i Volda.

Les: Akuttberedskap i Volda reddet livene deres 

SYNES DET ER DRAMATISK OG HÅPLØST: Jørund Knardal er en av flere som ikke vil at traumefunksjonen legges ned. Foto: Viktoria Hellem-Hansen

Traumeberedskap er at sjukehuset tar imot hardt skadde pasienter og de som trenger rask hjelp. Dette kan være etter en trafikkulykke eller andre skader som kan være livstruende. 

– Hvis du blir utsatt for en stor ulykke, må hjelpen være nærmest. Det betyr at hardt skadde pasienter kan bli kjørt forbi nærmeste kompetente sjukehus. Her er det folk på jobb, det er akuttkirurgi 24 timer i døgnet, sju dager i uken, og når de først er på jobb - det koster ingenting ekstra.

MANGE ENGASJERTE: Arrangementet har over 5000 interesserte. Foto: skjermdump

Onsdag klokken 13.00 skal initativtakerne streame styremøtet som skal avgjøre om traumeberedskapen fortsatt består. Knardal forstår ikke argumentene for å legge det ned.

– Jeg forstår ikke noen av argumentene. Det er ikke noe med det økonomiske og det er ingenting med kvalitet. Kvaliteten er minst like god som andre plasser, forteller han.

– Enda mer bråk hvis det blir nedlagt

Onsdag forrige uke anbefalte ledelsen ovenfor styret at de skulle legge ned traumeberedskapen.

Etter det Knardal erfarer, hadde fagdirektøren anbefalt dette en liten stund i forkant.

– Dette er dramatisk og helt håpløst. Ikke bare for oss, men også for pasientene i Nordfjord. De har veldig lang veg til sjukehus. Volda sjukehus vil da være det eneste sjukehuset i Norge uten traumeberedskap, sier Knardal.

Folkeaksjonen vil ikke gi seg hvis dette faktisk blir vedtatt i styret.

– De må ikke tro oppe i foretaket om at hvis de smeller gjennom dette her, at kampen er over.  Da blir det enda mer bråk. Vi vil da kjøre på med enda mer press på både politikere sentralt, helseminister og regionale helseforetak. Her må det ta enda mer ansvar. Dette finner vi oss ikke vi. 

KLAR TIL Å RYKKE UT: Ambulansen ved akuttmottaket til Volda sjukehus er alltid klar til å reise ut på helseoppdrag. Foto: Viktoria Hellem-Hansen

Nestleder Lodve Solholm i styret i Helse Møre og Romsdal ønsker ikke å kommentere saken før etter møtet.