Forbereder seg på mer ekstremvær

Forbereder seg på mer ekstremvær

BEREDSKAP: – Vi føler vi er godt forberedt, sier Per Ivar Lied i Ørsta kommune. I helgen kom det store mengder nedbør på Søre Sunnmøre. (Foto: Privat)

– Kommunene har mye større fokus på ekstremvær nå enn hva de tidligere har hatt, sier Per Ivar Lied i Ørsta kommune.

Selv om det ikke er meldt om store skader på Søre Sunnmøre etter uværet i helgen, jobber kommunene aktivt med forebyggende tiltak på ekstremvær.

– Kommunene er bedre forberedt

– Skadene har vært mindre enn ventet og vi føler vi er bedre forberedt enn tidligere, sier Per Ivar Lied i Ørsta kommune om uværet som herjet i helgen.

ANSVAR: Per Ivar Lied er beredskapskoordinator i Ørsta kommune. (Foto: Privat)

Lied jobber blant annet som beredskapskoordinator i Ørsta kommune. Han forteller at både Ørsta og andre kommuner har hatt større fokus på ekstremvær de siste årene. 

– Det kommer større mengder med regn og snø på kortere tid enn tidligere. Kommunene har derfor et større fokus på dette. 

Han forteller at Ørsta kommune er veldig utsatt på grunn av bratte fjell og er kjent for å ha en del snø - og skredterreng. 

– Vi følger nøye med på værmeldinger og varsel. Vi har teknisk vakt som jobber døgnet rundt og som sjekker faste punkt som kummer og avrenning. Vi har også et stort mannskap innen brann og redning med mye erfaring og godt utstyr. 

Regionssjef i NVE, Brigt Samdal, sier det etter forholdene har gått veldig bra, med tanke på uværet som har rammet Vestlandet.

– Med noen få unntak, så har det gått bra. Vi ser at kommunene gjør mer forebyggende arbeid og er bedre forberedt på hendelser som kan oppstå. 

FLOM: I Olden i Sogn og Fjordane kom det mye nedbør natt til mandag. (Foto: Henrik Røyne)

– Vær oppmerksomme

– Alle kommuner i Møre og Romsdal er varslet via fylkesmannen om store nedbørsmengder, sier operasjonsleder i Møre og Romsdal politidistrikt, Borge Amdam. 

Politiet ber om at folk er spesielt oppmerksomme på elver og bekker i sine nærområder i dagene som kommer.

– Det er mye nedbør nå og det er viktig å passe litt ekstra på, sier Amdam.

Bente Wahl ved Meteorologisk Institutt sier at de ikke har ute noe farevarsel om ekstremvær, men sier det vil komme en del byger på Søre Sunnmøre de neste dagene.

– Det blir nok relativt tett med byger fremover på Søre Sunnmøre. Det er heller ikke slutt på vinden, forteller hun. 

Alle kan gjøre noe

– Når uværet kommer og det treffer mye nedbør på et lite område på kort tid, kan det være vanskelig iverksette tiltak, sier Brigt Samdal. 

Likevel er det noen tiltak enkeltpersoner kan gjøre for å blant annet sikre hjemmet når uværet først er ute, forteller han.  

– Det er viktig å sikre at sluker, rør og andre innganger ikke er tett da en kan få problemer ved at vannet går andre veier. Å sikre løse gjenstander dersom det er sterk vind er også viktig, sier Samdal. 

Per Ivar Lied i Ørsta kommune forteller at det også er viktig å forberede seg i tilfelle strømbrudd.

– En bør ha lommelykt og ved tilgjengelig. Selv om det skal mye til for at strømmen blir borte over en lengre periode er dette noe som er viktig å tenke på, sier han. 

ILLUSTRASJON: – Det er viktig å tenke på egen sikkerhet og ikke oppsøke farlige situasjoner for gode bilder, sier Brigt Samdal i NVE. (Foto: Henrik Røyne)

Samdal forteller at det til syvende og sist er viktig å tenke på egen sikkerhet. 

– Stort sett handler det om å trekke seg unna. Ikke oppsøk farlige situasjoner for å ta selfie eller gode actionbilder. En må ha respekt for naturen og de store kreftene som er i sving, avslutter Samdal.