Når kulden tetter rørene

Frosne rør

Frossen kran       Foto: Kyrre Fitje 

Har du noen gang våknet en kald vintermorgen til en spring som ikke vil gi fra seg vann? Da kan det være at rørene har frosset. Men det er noe du kan gjøre.

Dette skal du gjøre

Daglig leder Sentrum Rør AS, Helge Berkvik
Foto: Privat

Det er ikke sikkert at du trenger å tilkalle rørlegger med en eneste gang. Hvis du kan et par enkle triks, kan dette spare deg masse tid og penger. Men en ting burde du gjøre uansett.

 – Det aller første du gjør er å stenge hovedkranen. Hvis du ikke gjør dette, kan du få deg en skikkelig overraskelse, sier daglig leder på Sentrum Rør AS Helge Berkvik.

Gjensidige skriver på sine hjemmesider at når vannet fryser til is, utvider det seg også i volum. Dette kan slå sprekker på røret. Hvis du glemmer å slå av hovedkrana, kan det bokstavelig talt bli en kalddusj når vannet i røret tiner igjen. Deretter bør du åpne alle kraner i huset, og tømme rørene for vann. Det er også alltid lurt å kontakte forsikringsselskapet hvis du oppdager lekkasje.

Se hvilke tips Gjensidige har å komme med her: https://www.gjensidige.no/privat/nytt/11-13/frost

Få varmen tilbake

Hvis rørene ikke har slått sprekker, men bare er frosne, finnes det måter å tine opp rørene igjen. Dette kan gjøres på flere forskjellige måter.

 – Hvis dette er rør som befinner seg innendørs, kan du sette på varme i rommet, sier Berkvik.

Han sier at det gjelder å få tint opp rørene uten å gjøre ytterligere skade.

–For all del, unngå åpen ild.

Andre måter du kan varme opp rørene, er ved bruk av en hårføner eller vifteovn. Hvis dette ikke fungerer, er det bare å slå på tråden med din nærmeste rørlegger. Eller billigste.