Frykter at pasientene ikke vet nok om medisinene de tar 

frykter at pasientene ikke vet nok om medisinene de tar

PILLEBEFINNENDE FUNN: forfatter Niels Christian Geelmuyden hevder i ny bok at legemiddelindustrien manipulerer og hemmeligholder forskning. Foto: Kaja Andreassen 

Legemiddelindustrien hemmeligholder forskning, og lar pasienter og leger få et feil inntrykk av virkninger og bivirkninger av medisiner vi tar.

Dette går fram i den ny boka «Pillebefinnende». Forfatter Niels Christian Geelmuyden går i boka hardt ut mot legemiddelindustrien og mener altfor mange nordmenn får skrevet ut piller de ikke har nytte av, og/eller med bivirkninger de ikke er klar over. Selv ble han oppmerksom på det han mener er et stort problem med industrien, da han selv ble syk.

– Jeg var ikke så veldig interessert i piller før jeg selv ble syk, og fikk en ny nyre fra kona mi. Jeg spiser ni piller daglig for å holde på transplantatet. Det har vekket min interesse for legemidler generelt. Men da jeg begynte å ta en titt på industrien, var situasjonen verre enn det jeg trodde. Jeg visste ikke at halvparten av all forskningen aldri blir publisert, eller at mange av de publiserte studiene blir manipulert. Arbeidet med boka har rett og slett vært nedslående, sier Geelmuyden.

Som å selge en sykkel på Finn

Geelmuyden mener hovedproblemet med legemiddelindustrien i dag er at bare halvparten av all forskning på legemidlene som kommer ut på markedet i Norge publiseres. Forfatteren mener at både brukerne og leger da sitter igjen med et feil helhetsbilde av de virkningene og bivirkningene legemidlene faktisk har.

– Det er som når du skal selge en sykkel på Finn. Du skriver kanskje ikke at bremsene ikke fungerer så bra. Det er rett og slett lønnsomt å lure folk, men kan få dødelige konsekvenser. Hvis noen dør i et terrorangrep, settes hele Dagsrevyen av for å dekke det, men når en legemiddelprodusent fra USA dreper 55.000 mennesker med salg av et smertestillende middel, kommer det knapt på notisplass.

– ​Merkelig få ser ut til å bli opprørte over at legemiddelbruk regnes for å være den tredje vanligste dødsårsaken i Europa og USA, sier forfatteren.

Skjærer for mye over én kam  

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen er helt uenig i Geelmuyden sine påstander om legemiddelindustrien, og mener både industrien og legene gjør en god nok jobb.

– Geelmuyden er god til å generalisere. Han skjærer alt for mye over én kam, men sånn fungerer ikke verden. Vi har gode retningslinjer som regulerer hvordan og hvor mye medisin vi gir ut i Norge i dag, og Norge har faktisk et av de laveste legemiddelforbrukene i Vest-Europa, sier Madsen.

Madsen er derimot enig i at legemiddelindustrien ofte overselger ulik medisin, og ikke snakker nok om bivirkninger. Han mener legene da er under et visst reklamepress og at dette i verste fall kan føre til at legene ikke gjør helt den riktige vurderingen av alle medikamenter.

– Men dette følger vi nøye opp, og vi passer på at de ganske strenge reglene som har blitt satt opp, blir fulgt. Det er jo veldig uheldig for både pasienten og legen hvis pasienten får alvorlige bivirkninger. Derfor er det viktig at både legen og pasienten tar en vurdering sammen om hvilken behandling som passer best for pasienten, sier Madsen.

Et individuelt ansvar

Karin Müller Mikaelsen, fylkeslege i Møre og Romsdal, mener at det hviler et stort ansvar på den enkelte lege og pasient, og at behandling, med eller uten medikamenter alltid skal være forsvarlig.

– Leger må selvfølgelig informere pasienten godt nok, så pasienten forstår, og kan ta en avgjørelse som en godt informert pasient, sier Müller Mikaelsen.

«Quick-fix» er ikke løsningen

Geelmuyden mener at de fleste ønsker en quick-fix-ordning. Både pasienter, leger, og industrien. Men er det noe ekspertene enes om, så er det at når det kommer til behandling, er løsningen på problemet ofte mer sammensatt.

Steinar Madsen i Legemiddelverket mener vi må slutte å se på behandling med medisin og annen behandling som to forskjellige ting, og heller se på det som to behandlinger som kan fungere sammen.

– Det er veldig sjelden at legen foreslår endring av kosthold, eller endring av livsstil, fremfor medisinering. De fleste pasienter også, ønsker en quick-fix-ordning, helst uten å måtte forandre noe ved seg selv, påstår Geelmuyden.