Hakallegården i full sving til påsken

Aina Krakset og familien gjør de siste forberedelsene før sesongstart på den populære besøksgården. 

Hør radioreportasjen nederst i artikkelen

 – På morgenen så har de alltid litt igjen av kveldsmaten, men det er de ikke fornøyd med så da står de og roper, sier gårdsfruen Aina idet hun kommer traskende inn i fjøset med hendene fulle av høy. Geitene er sultne, og de breker utålmodige etter mat. 

Selv om det enda ikke er åpent for besøk, myldrer det av liv inne på Hakallegården i Vanylven kommune. Idet man setter foten inne i fjøset blir man møtt av blant annet alpakkaer, papegøyer, esler og enda mer. 

Aina Krakset driver gården sammen med sin ektemann Olav, i tillegg til datteren Marit. Det er mye som skal gjøres før turistsesongen begynner, i tillegg til det daglige stellet på dyrene. Familien har alltid et par oppussingsprosjekter på gang. 

Skapersjeler

Hverken Olav eller Aina har en tradisjonell gårdsbakgrunn. Han er utdannet farmasøyt, og hun har tidligere pendlet frem og tilbake til Ulsteinvik før de fikk ideen om å lage en besøksgård. 

Aina Krakset jobber iherdig med å holde gården i drift. Foto: Henrik Røyne

 – Jeg hadde en jobb i Ulsteinvik. Men både jeg og min ektemann er glad i å skape, og vi fant ut at vi ville gjøre noe med gården. Vi endte opp med det at vi skulle lage en besøksgård, sier Aina. 

De startet i det små, og har siden det har de fortsatt med å utvide gården og dyrebestanden sin steg for steg. Møbler har de fått gratis fra venner og naboer. 

 – Vi ønsket oss litt dyr i bryllupspressang, og kjøpte noen selv. Derfra har det bare ballet på seg, ler Aina. 

Sett på TV 

I 2015 lagde NRK Super en tv-serie med tittelen 'Marit og dyra frå Hakallegården'. Slik navnet tilsier fokuserte serien på datteren Marit Krakset, og det rike dyrelivet hun har rundt seg hjemme. Til NRK sa serieskaper Ewa Westvik at gården er som skapt for barne-TV. 

Av dyrene på gården er 'Bukke Lars' den mest berømte. Han har blant annet vært på barne-tv. Foto: Henrik Røyne

I tillegg ble familien Krakset tildelt 'Bygdeutviklingsprisen' av Innovasjon Norge i 2016. Aina er glad for at arbeidet blir satt pris på. 

 –Det er veldig mye arbeid, og det er nå egentlig en livvstil. Det å få en sånn pris fra innovasjon norge det henger høyt, legger hun til.

Her kan du høre radioreportasjen fra Radio Volda: 

 

 

Henrik Hokaasen Røyne

Henrik Hokaasen Røyne

Les flere artikler fra Henrik Hokaasen Røyne.

Studerer journalistikk ved Høgskulen i Volda