– Dette er baksiden av medaljen 

Håndball, korsbåndskader

HELL I UHELL: Marte Lausund Nornes ser heller på den positive siden, enn å ergre seg over skaden. (Foto: Hanne Undem)

Korsbåndskader ryster håndballverden. Nå er Volda Håndballklubb igjen preget av den uheldige trenden.

Denne sesongen spiller damelaget til Volda Håndballklubb uten toppscoreren sin Marte Lausund Nornes. Etter et avrøket korsbånd i august, må hun føye seg inn i den uheldige statistikken blant spillere ute med skade.

Ifølge Nasjonalt Korsbåndregister var 14 prosent av korsbåndskadene i 2017 skjedd i forbindelse med håndball. Vanligst er det for kvinner. Det kan ha sammenheng med arv, et fysisk hardere nivå, og selve idretten man driver med. For Nornes handlet det om ren uflaks.

Aldri blitt satt ut av spill

– Jeg har ikke slitt med skader, annet enn belastningsskader som beinhinnebetennelse og lignende. Sånt hører med i denne idretten, sier hun. 

På søndag er det tre uker siden hun røk sitt høyre korsbånd. Nå blir hun trolig ute ett års tid.

VENTER: Marte Lausund Nornes venter på operasjon, før hun kan komme i gang med rehabiliteringen. (Foto: Hanne Undem)

– Det gjorde ikke så veldig vondt, men det er veldig individuelt. Det var hyling og grining, men jeg var mer i en sjokktilstand og tenkte «oi, har dette skjedd meg?»

Nornes sier det alltid er en liten frykt for at noe slikt vil skje. Likevel mener hun det er viktig å se det i et større perspektiv, og at man må ta tiden til hjelp.

– Jeg går og venter på operasjon nå, så ventetiden er litt kjip. Heldigvis hadde jeg min første trening i går. Det var deilig å svette litt igjen, sier hun.

MÅ GÅ MED SKINNE: Eneste Nornes kan gjøre før operasjonen er å strekke ut beinet så langt hun klarer. (Foto: Hanne Undem)

Skal tilbake

På spørsmålet om hun kommer tilbake har hun én klar beskjed.

– Jeg skal tilbake, det er ikke noe spørsmål en gang. Det er dette jeg vil drive med i livet.

Tre dager etter skaden inntraff hentet hun nye håndballsko og ball i posten.

KLART MÅL: Nye sko og ball venter på Nornes når hun er tilbake på banen igjen. (Foto: Hanne Undem)

Tar lærdom

I og med at klubben har opplevd flere skader de siste årene, har Nornes gjort seg noen erfaringer.

– Jeg vil prøve å hjelpe fra benken så godt jeg kan. Så vil jeg være med på treninger og kamper så godt det lar seg gjøre, sier hun.

Selv om hun er ved godt mot nå, er hun ærlig på at det kan komme tunge dager og perioder.

– Jeg blir veldig godt ivaretatt av klubben og støtteapparatet vårt. Jeg tror dette må være en av de bedre norske klubbene i 1. divisjon, å være skadet i, sier hun.

INGEN BACKUP: Det er enda uvisst hvem som kommer til å ta over rollen som playmaker for Nornes denne sesongen. (Foto: Hanne Undem)

Uheldig

Med treninger og kamper hver uke, kan det fort bli mye belastning på kroppen. Likevel mener Nornes hun ikke kunne gjort noe annerledes.

– Selvsagt er det litt bittert å tenke på all den treningen jeg har lagt ned, også skjedde det med meg likevel.

Hun synes det er rart at de trener så mye, men at kroppen likevel svikter. Etter å ha sett video av hendelsen, har hun konkludert med at hun var ekstremt uheldig.

Tok grep

– Uka etter Marte ble skadet var veldig tung. Dette er jo et lagspill, det går inn på oss alle, sier lege i Volda Håndball, Bent Ingebrigtsen.

GODE LAGVENNINNER: Klubben heier på Marte og gleder seg til hun er tilbake på banen. (Foto: Stine S. Ødegård)

Før trener Halldór Stefán Haraldsson tok over haglet skadene i laget. Ingebrigtsen tror en av grunnene var for lite systematisk skadeforebyggende trening. Han mener et slikt arbeid er essensielt i treningen for jentene.

– Fra 15/16-årsalderen har de tilgang til egen fysioterapeut. I tillegg bruker vi noenlunde samme skadeforebyggende trening som Olympiatoppen anbefaler, på treningene.

Ingebrigtsen sier det er en vanskelig balansegang mellom hvorvidt det vil være en helsegevinst å spille håndball, til det faktisk resulterer i en skade. 

– Noen synes sikkert den skadeforebyggende treningen er kjedelig og tidkrevende. Jeg kaller det flaks dersom man utelater det, og er så heldig å unngå skader en hel sesong, sier han.

STORT FOKUSOMRÅDE: Volda HK bruker mye tid på øvelser for å forebygge skader. (Foto: Stine S. Ødegård)

Tre fokusområder

Ingebrigtsen sier klubben oppfordrer fra start av at de er med på andre aktiviteter enn bare håndball.

– Allsidighet er noe vi har mye fokus på, sier han.

I tillegg til den skadeforebyggende treningen, er restitusjon noe de er opptatt av.

– Jo mer de trener på et høyere nivå, jo mer kreves det av dem og oss. Jeg håper og tror vi gjør det vi kan for å minske risikoen for skader, sier Ingebrigtsen.