Stemmer om å gå sammen

– Havøy er bare tull

Det var lav temperatur ved valgurnene da Herøy og Sande åpnet folkeavstemmingen for en eventuell sammenslåing. Mange var positive, men navnet "Havøy" har ikke slått an i noen av kommunene. 

Leiv Aarflot, Herøy: 

KOMMUNENE BURDE BLI STØRRE: Leiv Aarflot gikk til urnene med et ja. Foto: Klara Skovro Thoresen

  – Jeg er for sammenslåing, fordi jeg syntes kommunene burde bli større. Da blir det flere ressurser til felt som barnevern og eldreomsorg, sier Leiv Aarflot fra Herøy. Han tror de ikke kommer til å merke særlig til en sammenslåing i Herøy, fordi de er den største kommunen av de to. Navneforslaget er han derimot negativ til:
  – Det er ikke et godt forslag. Jeg har ingen forhold til det navnet, sier Aarflot, og synes kommunen godt kan hete «Herøy og Sande».

Sander Nærø og Sarusam Shanmu, Herøy:

SNAKKER MYE OM DET: Sander Nærø (t.v.) og Sarusam Shanmu er opptatt av at Herøy skal stå som egen kommune. Foto: Klara Skovro Thoresen

Sander Nærø og Sarusan Shanmu går restuarant og matfag på Herøy VGS. De er gamle nok til å stemme i valget og er klare på hva de mener.
  – Nei. Herøy har ingenting å tjene på det. Sånn jeg ser det er det ingen positive sider med sammenslåing, sier Nærø.  
  – Havøy? Det det mest tullete jeg har hørt, det er ingen her som vil ha Havøy, sier Shanmu. 

Harald Gjelsvik, Herøy: 

GREIT SOM DET ER: Harald Gjelsvik tenkte seg å stemme nei. Foto: Klara Skovro Thoresen

  – Vi vet ingenting om denne sammenslåingen, så det er vanskelig å lage seg en mening, sier Harald Gjelsvik. Han syntes informasjonen rundt sammenslåinga har vært dårlig.
  – Jeg stemte nei på valget i fjor, så blir nok det samme i år, sier han, og tror fordelene vil bli større for Sande enn for Herøy. 

Laila og Sveinung Gjerde, Sande:

HELT TOPP: – Det blir for dumt å komme inn i en ny kommuneadministrasjon hver gang man kjører over en fjellknaus, mener Sveinung Gjerde. Både han og kona Laila mener helt klart at kommunene burde slå seg sammen. Foto: Klara Skovro Thoresen

Det at Sande kommune er på Robek-lista kan ha noe med stemninga å gjøre. Om Herøy og Sande slår seg sammen kan det hjelpe til med kommunens økonomiske problemer.      
  – Det er for lite folk i kommunen vår, sier Sveinung Gjerde, fra Gjerdsvika i Sande.
  Han mener kommunene burde slå seg sammen, både for økonomiens skyld, og for å få bedre tjenester.
  – Det gjør meg ingenting at Fosnavåg får kommunesenteret. Hvor ofte drar man inn til kommunehuset egentlig? Navnet «Havøy» er bare tull. For meg vil jeg helst ta navnet til nabokommunen og bare hete «Herøy», sier han.

Christina Hauge, Sande

INGEN TRUSSEL: Christina Hauge tror kommunen har godt av å bli større. Foto: Klara Skovro Thoresen

Men det er ikke alle som synes «Havøy» er så ille.
  – Jeg syntes navnet er helt greit jeg, sier Christina Hauge fra Gursken. Hun tror Sande kan ha godt av å bli større, og for å få omrokkering på de som sitter i kommunen. Men hun er ikke helt sikker på hva annet hun kan forvente.
  – Jeg tror ikke en sammenslåing er en trussel mot lokaldemokratiet, sier hun.