– Vi forventet at det kom et par stykker med ett kamera 

Heimebane og Hødd

Ane Dahl Torp spiller rollen som den første kvinnelige treneren i Eliteserien. Foto: NRK

Hødd-ledelsen håpet klubben kunne få mer oppmerksomhet som følge av NRK-serien, men fikk bakoversveis da de så hvor mange som var involvert i "Heimebane"-produksjonen i fjor. 

– Vi var ikke helt forberedt på hva som skulle komme, og visste ikke helt hva som traff oss. Vi trodde det kom et par stykker med ett kamera.

Det sier Oddmund Otterlei, daglig leder i Hødd, og Per Arne Moldskred, driftssjef, til Nærnett om hva Hødd forventet da TV-innspillingen av NRK-serien "Heimebane" begynte våren 2017.

I stedet var det et titalls produsenter, skuespillere og andre medarbeidere fra NRK og produksjonsselskapet Motlys som sto på trappene på Høddvoll. Motlys prøvde flere ganger å forklare dimensjonene av apparatet som skulle komme til Ulsteinvik for å produsere NRK sin nye storsatsning. Likevel forteller Moldskred at Hødd overhodet ikke var klar over hvor krevende det var å spille inn en TV-serie. 

– Noe som vises i 20 sekunder bruker man kanskje fire timer på å spille inn, så det er klart at det la beslag på klubbhuset og arenaen i langt større grad enn hva vi hadde forventet, sier driftssjefen av Høddvoll som var fungerende daglig leder i klubben under store deler av innspillingen. 

Håper på mer sponsorinntekter

Per Arve Moldskred (t.v) og Oddmund Otterlei . Foto: Philip Moe Haugland 

Nå er "Heimebane" et fast innslag for mange på søndag kveld, og allerede etter de første episodene har serien fått mye oppmerksomhet i norske medier. Ifølge Kampanje.com hadde første episode i over kant av 400 000 seere. Otterlei håper serien bidrar til mer oppmerksomhet rundt Hødd og Ulsteinvik. 

– Heimebane blir nå assosiert med Hødd og Ulsteinvik, så det skaper mer oppmerksomhet og oppstyr rundt klubben, smiler den daglige lederen.

TV-serien er ikke noen form for "økonomiprosjekt" for Hødd som klubb. Derfor håper Moldskred og Otterlei at serien, som delvis ble spilt inn på Høddvoll, kan sørge for noen kroner i sponsorkassa i framtiden i form av reklame på stadioen. 

– Samarbeidspartnerne våre blir profilert veldig bra i serien, sier Otterlei og får støtte fra Moldskred:

–  Vi håper det blir en senvirkning hvor arenasponsorer kan se hvilken profilering de kan få gjennom en slik TV-serie.

Serien har fått veldig mye oppmerksomhet rundt Helena Mikkelsen som spilles av Ane Dahl Torp, som blir den første kvinnelige treneren i Eliteserien. Hødd-ledelsen ble overrasket over nettopp denne vinklingen da de så de første episodene av serien. 

– Serien er vinklet veldig mot en kvinnelig trener i Eliteserien og likestillingsbegrepet, og det er blitt en diskusjon i media – og det er positivt. Men vi er kommet litt i bakleksa i forhold til at den kvinnelige trenerrollen har fått oppmerksomheten, sier Moldskred som hadde mest kontakt med NRK og Motlys under innspillingsperioden og trodde serien skulle handle i større grad om fotball. 

– Jeg trodde kanskje at fotballen var i fokus. Problemstillingen rundt spillere og laget, men ser overhodet ikke negativt på slik det er blitt, sier han og understreker at han kun har sett de tre første episodene hittil. 

– Lurte nok på hva de hadde takket ja til

Vilje Kathrine Hagen er hovedprodusent for NRK-serien og ble bergtatt av utsikten i Ulsteinvik. Foto: Privat

Hovedprodusent av serien, Vilje Kathrine Hagen i Motlys, er selvsagt fornøyd med mottakelsen til serien, og sier at samarbeidet med Hødd fungerte utmerket. 

–   Jeg er imponert over hvordan Hødd taklet det når alle som skulle bidra i serien kom til Ulsteinvik og Høddvoll. For de lurte nok på hva de hadde takket ja til den første dagen vi kom kjørende. 

Ettersom innspillingen tok mye tid, og la beslag på arenaen i veldig stor grad, ble det noen hektiske måneder for driftssjef og fungerende daglig leder, Per Arve Moldskred. 

– Det ble en kabal som skulle legges og aktivitet som måtte tilpasses NRK og deres aktivitet. Så det var ganske heftig i enkelte perioder hvor både kamper og treninger måtte flyttes fra Høddvoll, forteller Moldskred som tilføyer at de aldri har angret på at de tok i mot alle som var en del av TV-serien.

Betatt etter møtet med Høddvoll

Arbeidet med serien startet helt tilbake i 2014, men det var aldri skrevet i stein at innspillingen skulle foregå i Ulsteinvik.  

–  Da de skrev manuset, var det ikke definert hvor innspillingen skulle foregå. Men i manuset beskrev de en småby, at det var verftsindustri der, og i tillegg til et par elementer til som tilsa at vi burde vende blikket mot Vestlandet, sier produsent Hagen. 

Men da de kom til Ulsteinvik ble Hagen og resten av produksjonen raskt betatt av naturen og utsikten Høddvoll kunne by på. 

–  Vi reiste litt rundt og besøkte ulike steder, men endte altså til slutt med Ulsteinvik. Vi fikk se Høddvoll, Flø og det var akkurat det stedet som var beskrevet i manuset. For oss var Ulsteinvik perfekt, sier hun før hun fortsetter:

–  Møtet med Høddvoll og Hødd og den utsikten var helt fantastisk. Det er den fineste banen i Norge.

Nå er innspillingen av sesong 2 i gang, og Otterlei ser allerede frem til at produksjonen kommer tilbake og begynner med innspillingen. 

–  Slik jeg forsto det var det en del arbeid i fjor, men samtidig veldig morsomt. Derfor ser vi også frem til at de kommer tilbake for innspillingen til sesong 2. For serien er positiv for klubben på alle mulige måter, avslutter Otterlei.