Hellbillies vender tilbake

Hellbillies til Volda

KLAR FOR NY KONSERT: Hellbillies spiller på Studenthuset Rokken fredag 16. mars. Foto: Pressefoto.

Bandet er klar for ny konsert i Volda fredag 16. mars. Gitarist Lars Håvard Haugen lover klassikere med enda mer selvtillit, trøkk og energi

– Det blir veldig deilig å komme i gang igjen. Vi har hatt pause siden desember nå, og er veldig spillesugne.

Rocke-favorittene fra Hallingdal har gitt ut hele 11 album, solgt til gull og platina og vunnet flere spellemannspriser. Hellbillies har spilt Norge på langs utallige ganger i eit litt for langstrakt land, som de selv synger i "20 år på vegen". Nå er de klare for enda en ny turné.

Alltid fint å komme til Volda

Hellbillies har hatt konserter i Volda mange ganger, senest i 2016 hvor de spilte i en fullstappet Møre-hall foran et livlig publikum. Denne gangen er det Rokken som har fått æren av å ha hallingdølene på besøk.

– Det er alltid hyggelig å komme til Volda. Vi har jo spilt der et par ganger før, så vi begynner å kjenne til stedet. Det er alltid mye folk og god stemning. Før brukte vi å spille på det gamle hotellet, og det var alltid fullstendig kaos der. Nå har de jo fått Rokken og en ordentlig scene å spille på, så det er jo fantastisk det de har fått til der.

Mer rocka

Hallingdølene kom med sitt nyeste album ”Søvnlaus” i 2016, og mange mener at bandet har gått mer over i rocke-sjangeren. Haugen er ikke helt enig i påstandene.

– Nei jeg vil ikke si vi har byttet noe særlig sjanger. Det handler mer om at vi som band har utviklet oss. Vi spiller bedre, vi spiller med mer energi og trøkk og har mer selvtillit. Det er jo fortsatt Hellbillies preg over sangene, og vi synger på samme dialekta.

MER ROCKA: Haugen mener Hellbillies ikke har byttet sjanger, men heller utviklet seg som band. Foto: Pressebilde.

Den yngre målgruppen er viktig

Hellbillies har vært på turné og konserter i hver eneste krik og krok i Norge i over 20 år, og har sakte men sikkert bygget opp den statusen og fanbasen de har i dag. Noen fans har dratt, og nye har kommet. Haugen synes det er viktig.

– Spesielt de siste ti årene har vi hatt veldig stor suksess. Mye av grunnen til det er at vi har klart å holde på den gamle fansen, og begynt å treffe ungdommen. Det er veldig positivt at også den yngre garde hører på musikken vår. Det er viktig med en god blanding for å holde det gående.

Nekter å spille klassiker

En av sangene folk ikke vil få høre på fredag er "På Ål Stasjon". Fan-favoritten som omhandler en utlending som for første gang setter sine bein på Ål stasjon, har vakt mye oppmerksomhet i media de siste årene, særlig bruken av ordet neger.

– Det bør respekteres. Vi vil ikke assosieres med sangen og teksten den inneholder. Da vi lagde sangen tilbake i ´96 var det ingen som reagerte på det. Verden har utviklet seg, og så har betydning av ordet. Derfor sluttet vi å spille sangen, med hensyn til de som følte seg truffet. Vi hadde jo allerede sluttet å spille sangen da den ble blåst opp i media, sier Hagen.

SPILLER IKKE LENGER "PÅ ÅL STASJON": Hellbillies styrer bort fra sangen med hensyn til de som følte seg truffet. Foto: Pressefoto.

Veldig godt samhold

Mange band går i oppløsning i løpet av karrieren. Vi har sett det med større band som Pink Floyd, og vi har sett det med mindre som Vazelina. Men med Hellbillies har det aldri vært noe særlig drama.

– Det er viktig for et band at alle medlemmene får ha en finger med i spillet. Vi har ingen som tar noe særlig større plass enn de andre, og ingen ego personer. Det er viktig med demokrati i bandet, og at alle blir hørt.

– Hvordan er det å spille i band med bror sin?

– Det har aldri vært noe problem å spille med Aslag. Vi har et litt annet forhold enn det vanlige brødre kanskje har. Vi er mer som kollegaer, og vi jobber profesjonelt.

– Har han vært viktig for deg?

– Han er jo storebror, så det er klart han har vært en influencer. Jeg hørte og lærte mye av han i ung alder, og det var vel han som dro meg inn i musikken.

Ingen spesiell raider

Større artister og band er kjent for å ha dyre og spesielle raidere. Justin Bieber liker boblebad, Eminem vil ha egen basketballbane og Axl Rose fra Guns N´Roses vil ha et assortert utvalg pornoblader. Hellbillies derimot er ikke så kravstore.

– Vi har med rigg og utstyr i en egen trailer. For oss holder det med noen flasker vin og et par bjørnunger!

GLEDER SEG TIL Å KOMME TILBAKE: Hellbillies-gitarist Lars Håvard Haugen.
Foto: Pressefoto.