Ap: Vil kjempe for ordfører til tross for tap

Herøy, valg2019

SKUFFET: Herøy Arbeiderparti er skuffet over valgresultatet, men klar for å kjempe for både varaordfører og ordførerembetet. 

Etter 16 år med blått kommunestyre, står fremdeles Høyre sterkest i Herøy kommune på Ytre Søre Sunnmøre.

HERØY: Like etter klokken 23 mandag kveld var valgresultatet for årets kommunestyre- og fylkestingsvalg klart. Høyre pustet lettet ut med et klart flertall på hele 10 representanter inn i kommunestyret.

På valgvake med Herøy Arbeiderparti i Fosnavåg var stemningen både til å ta og føle på. 

– Nervene var som de er før en viktig fotballkamp, sier ordførerkandidat Bjørn Prytz (Ap). Han er både skolesjef, kulturmann og fotballprofil.

Ap: Skuffende 

Etter en offensiv valgkamp de siste to ukene ble det klart at Herøy Arbeiderparti fikk 7 mandat inn i styret. 

– Det er klart skuffende fra vår side. Vi hadde håpet på å kjempe med Høyre om å bli det største partiet i kommunen, sier Prytz.

Nå vil partiet inn i forhandlinger med andre parti for å komme i en tilfredsstillende posisjon. 

– Nå skal vi inn i forhandlinger med andre parti og tar det videre derfra. 

Vil gå for varaordfører- og ordførerembetet

Svein Gjelseth har tidligere vært ordfører for Ap, det like før en avtroppende Arnulf Goksøyr (H) som har vært ordfører i kommunen i 16 år. Han hadde håpet på en tettere kamp mot høyre.

– Hvor viktig var det å få Ap-ordfører ved dette valget? 

– Nå har vi hatt fire perioder med Høyre-ordfører så nå var det på tide med et skifte. Vi hadde håpet på ti representanter fra Ap, men slik er valg og det må vi bare finne oss i.

Han er klar på hvilke posisjoner partiet vil kjempe for. 

– Nå er det viktig at vi finner gode samarbeidspartnere så vi kan sikre en blokk som kan sikre både varaordfører og ordfører, sier Gjelseth. 

– Klar for klimaparti

Partiet som hadde størst endring i sluttresultatet ved valget var partiet Folkelista. De gikk opp hele 12,8 prosentpoeng.

– Vi håper på flere enn fire representanter inn i kommunestyret, sier kandidat Kaja Runde (Folkelista).

Ved neste valg utelukker ikke partiet et parti med mer klimapolitikk.

– Vi er best på miljø i kommunen og en skal ikke se bort i fra at vi danner klimaparti ved neste valg, sier kandidat Paul Johan Remøy (Folkelista).

Partiet fikk 528 stemmer ved valget. 

Nærnett lyktes ikke i å få en kommentar fra Herøy Høyre om sluttresultatet, da Storøy kjapt allerede var i gang med strategimøte.