Privat hønsehold som klimatiltak

Hobbyhønsedrift

GRØNN HAGE: Øyvind Robak driver høns og dyrker diverse planter i egen hage. (Foto: Bernhard Moe Nyquist)

De siste årene har stadig flere etablert små hønsekolonier i hagene sine. Et lokalt grep for å hjelpe klimaet, mener hønseeier Øyvind Robak.

UTSTYR: Hønsenetting er viktig for å kunne rigge opp til hønehold.
(Foto: Bernhard Moe Nyquist)

VOLDA: – Det har blitt mer populært den siste tiden. Vi merker at det er økt etterspørsel etter fôr og utstyr, og at vi har fått flere nye kunder som er interessert i det. I tillegg merkar vi økt etterspørsel på økologisk fôr, sier Øystein Sæthre Hovden, assisterende butikksjef ved Felleskjøpet Volda. 

Mange som kommer innom butikken er nybegynnere på hønsehold, men Sæthre Hovden har inntrykk av at de fleste har lest seg godt opp før de setter i gang med privat hønsehold.

– Vi får en del spørsmål om hva slags type fôr og hvilket utstyr som trengs, men folk er generelt godt opplyst og har lest seg opp på nett før de kommer innom, seier han.

KYKKELIKY: Morgenstund har gull i munn, og gjennom høns i hagen kan du få både egg og vekkerklokke. (Foto: Bernhard Moe Nyquist)

Et slag for klimaet 

Én av mange som har startet med hønsehold i Volda er Øyvind Robak. Han viser til en økt oppslutning blant de grønnere politiske partiene som grunn for oppgangen.

– Jeg tror det kan ha noe med den økte oppslutningen blant de grønnere partiene å gjøre, forklarer Robak.

Han har siden påske jobbet med å etablere høns i hagen, men har ikke sett noen avkastning ennå. Det tar nemlig noen måneder før hønsene begynner å legge egg, forteller han.

EGENTLIG ENKELT: Enkle i drift, skal vi tro hobbybonde Øyvind Robak. (Foto: Bernhard Moe Nyquist)

– Akkurat nå er det veldig spennende. Vi regner med at de begynner å legge egg når som helst nå, og i hvert fall i løpet av september, forteller Robak engasjert.

Bestanden har endret seg noe, og det er én fugl som ikke lenger er i flokken.

– En side av opplegget jeg ikke så komme, er at det er leit å slakte de.

Robak forteller at høns ikke er blant de smarteste dyrene i verden, og forteller entusiastisk om at de både har bitt og stukket av i løpet av oppstartsfasen.

– Vi har et barn på to år, og en ettermiddag jeg ikke fulgte helt med så beit faktisk den ene hanen barnet mitt i fingeren, sier Robak. 

Oppfordrer andre

Øyvind er hittil i prosessen positivt overrasket over hvor vanskelig det er å opprettholde hønsehold i egen hage, og mener at til og med studenter kan klare det.

LURINGER: Øyvind gleder seg til å få satt opp resten av gjerdene han har planlagt. Foto: Sjur Tveito

– Det er hovedsakelig å bytte på sagflisen i hønsehuset to ganger i uka som er den største jobben ved det hele, og utover det så er det ikke nødvendig med mer enn et snaut kvarters tilsyn om dagen, forklarer han oppfordrende. 

Det er nemlig i følge Øyvind flere positive enn negative ting som kommer med opplegget som følger med å skulle drive hønsehold i privat hage.

– De gir jo liv til hagen, og trenger ikke mye oppsyn. Jeg jobber med å feste gjerde rundt hele eiendommen, og da er det praktisk talt bare å slippe de inn om kvelden og ut om morgenen som er den eneste arbeidsoppgaven, utdyper han.

Likevel er det ikke alle som er like begeistret for de økologiske vekkerklokkene, og derfor har Robak gjort grep - for å unngå at hønene er til sjenanse for ham selv og naboer.

– For å unngå og være til bry for naboene legger jeg sorte søppelsekker langs vinduene i hønsehuset om natten. Da våkner de ikke før ved sen formiddag. Hadde jeg ikke gjort dette ville de vært oppe og sunget mye tidligere, forklarer Robak. 

På spørsmål om hva som kom først av høna og egget, er han likevel ikke i tvil.

–Det må vel ha vært egget, tenker jeg, avslutter han humrende.