Høgskulen i Volda åpner for at studenter med koronafrykt kan returnere til Norge

Høgskulen i Volda åpner for at studenter med koronafrykt kan returnere til Norge

Johann Roppen, rektor ved Høgskulen i Volda. FOTO: Edvin Strømme

Flere studenter ved høgskulen har enten reist eller er på vei til utveksling i land som er rammet av koronaviruset. Nå åpner ledelsen ved skolen for at elever kan avbryte oppholdet.

Rundt 40 studenter fra Høgskulen i Volda er utenlands, enten på opphold som utvekslingsstudent, eller har praksisplass i utlandet. Grunnet den raske spredningen av koronaviruset har nå høyskulen informert studentene om at dersom de skulle ønske å trekke seg fra sitt opphold i utlandet så vil de bistå med hjelp. 

Johann Roppen, rektor ved høyskolen bekrefter at de tar situasjonen på alvor.

– Høyskolen har sendt en e-post til alle som enten befinner seg i utlandet eller er på vei dit, om å følge med på råd fra både norske helsemyndigheter og i landet de befinner seg i.

Roppen sier også at skolen ikke har eksakt informasjon om hvor studentene befinner seg til enhver tid, men at internasjonalt kontor ved skolen er forberedt på å hjelpe bekymrede studenter.

– Vi har ingen systematisk informasjon på hvor studentene er, det vi vet er når studentene er på plass ved skolen etter at skolesemesteret har startet. 

Student kjenner på frykten

Linnea Vasstrand Nordås studerer PR, kommunikasjon og media ved Høgskulen i Volda. Hun er på utveksling i Seoul i Sør-Korea som er et av de hardest rammede landene. I følge CNBC hadde tallene for smittede steget til 1766 i løpet av gårsdagen.

– Det er skremmende å være her, men mest av alt er det kjipt. Undervisningen er utsatt i to uker og vi må ha online timer helt frem til april, så jeg får ikke akkurat hele studentopplevelsen, sier Vasstrand Nordås.

Linnea Vasstrand Nordås i Koreas nasjonaldrakt Hanbok. Foto: Privat

Hun sier også at hun kjente en del på frykten for å bli smittet da viruset kom for en måned siden, men at hun har roet seg en del nå.

– Jeg gjør det jeg kan for å unngå å bli smittet. Jeg bruker maske hver dag og har med antibac overalt. De siste dagene har tallene steget veldig og arrangementer blir avlyst hele tiden. 

Vasstrand Nordås sier at hun gjør sitt beste for å holde kontakt med høyskolen om situasjonen.

– Nå snakker jeg med høyskolen og har også prøvd å få kontakt med den norske ambassaden for å høre hvilke alternativer jeg har dersom jeg velger å avlyse utvekslingen og dra hjem.

Høyskolen er forberedt på pandemi

Ifølge rektor Roppen har også høyskole en plan dersom en pandemi skulle oppstå, likevel erkjenner han at det er vanskelig å forberede seg på en situasjon som dette. 

– Vi må ta høyde for at 90 ansatte kan bli syke og hjemmeværende i opp til ti dager. Dersom dette skulle skje vil førsteprioritet være gjennomføring av eksamener og å fullføre opptaksprosesser. 

Videre understreker han at høgskulen ikke kommer til å gjøre noen drastiske grep uten videre informasjon fra helsemyndighetene.

– Vi må ha fokus på oss selv som høyskole, vi er ingen helseinstitusjon, det er ikke vi som skal få folk friske.