– Hundeeiere bryter loven

Hundeeiere bryter loven

FRUSTRERT: Sauebonde Per Gunnar Sætre mener hundeeiere må bli mer bevisst på båndtvangen. Foto: Ruben Lund Alfheim

Sauebonden Per Gunnar Sætre er frustrert over at hundeeiere slipper løs hundene sine i beiteområder.

– I lovverket står det tydelig at det er forbudt å slippe løs hunder i områder hvor dyr beiter. Det er likevel mange som gjør det, og det skaper farlige situasjoner for sauene. Dersom folk er klar over at sauer beiter i området, og likevel slipper løs hunden, bryter de loven. Disse kjenner ikke til regelverket, sier Per Gunnar Sætre.

Sauebonden er på vei oppover fjellheimen i Ørsta, hvor sauene hans beiter. Sauene hans har et stort beiteområde, noe som gjør det ekstra utfordrende å holde kontroll på dem. Terrenget er bratt og steinete, men er likevel et populært turområde. Mange går på tur med hundene sine, og ikke alle håndhever båndtvangen.

– Det er ingenting negativt i at folk går på tur med hundene sine, men i båndtvang-tiden skal eierne ha hundene sine i bånd når de er ute i naturen. De skal ha kontroll på dem til enhver tid, sier Sætre.

– Rundt 20. august opphører båndtvangen, og da tror mange at det er fritt frem å slippe hundene sine. Dette er feil. Loven er ganske klar på at hunden skal være i bånd i beiteområder. 

Lam jaget i døden

Ifølge ham selv har han opplevd å miste et lam fordi en hundeeier lot hunden løpe fritt. Lammet ble jaget av en løs hund, og falt utenfor fjellskrenten.

– Lammet falt og knuste lårbeinet, så foten hang i løse luften. Så da var det ikke noe annet å gjøre enn å avlive det.

– Vi vurderte at det var det riktige å gjøre. Det er ikke noe kjekt å finne dyrene sine sånn. Å bære dyret ned igjen fra fjellet ville bare ha påført det større lidelse enn nødvendig.

Sætre er skuffet over at han ikke har fått noen beklagelse fra hundeeieren i etterkant. Møre-Nytt skrev sak om hendelsen i august, hvor Sætre uttrykte frustrasjon over manglende respekt fra hundeeierne.

– Jeg har ikke hørt noe fra eieren etter avissaken. Jeg skulle gjerne hatt en beklagelse fra hundeeieren. Det er litt økonomi inne i bildet også. Et lam representerer ganske stor verdi i kroner. Samtidig bør de ta ansvar for at dyrenes deres har påført andre dyr lidelse. En liten telefon kunne hjulpet mye. Hvis man er uheldig, så må man stå for det.

Liker at det er turgåere i beiteområder

I mange turområder minnes det om båndtvang. Foto: Ådne Riis Hallås

Til tross for risikoen enkelte hundeeiere utsetter sauene for, setter Sætre pris på at det er turgåere i beiteområdene.

– Jeg ser på det som en fordel at det er mye folk på tur i området rundt Vikeskåla, for det er mange som har tipset meg om syke dyr. Senest i sommer hentet jeg et lam etter tips fra en turgåer.

Han har foreløpig ikke GPS-sporing på noen av dyrene, men utelukker ikke at nye løsninger kan bli aktuelt ved en senere anledning.

– Jeg vurderer å skaffe meg radiobjelle neste år. Sauene er opptatt av å finne den beste maten, så nå sprer de seg over hele området. Det gjør de fordi det blir mange om beinet om de går i flokk, sier Sætre.

– Dette gjør samtidig at det er mye mer utfordrende å holde kontroll på dem, siden de er så spredt. I enkelte områder er sauene så spredt at de er vanskelige å se. Derfor er det ekstra viktig å håndheve båndtvangen. Og det er ikke alle som har så god kontroll på hunden at de klarer å stoppe den når jaktinstinktene setter inn, mener han.

Hunder må trenes opp til å kunne gå uten bånd

Kursleder i Canis hundeskole, Beathe Pilskog, understreker at hunder må trenes opp til å utvise lydighet før de kan gå uten bånd. Hun driver med kursing i hundeskolens avdeling på Sunnmøre, og et utdannet atferdskonsulent.

– Det er nok en del som går med hunden løs, uten at den er trent opp til det. Den generelle båndtvangen er egentlig over de aller fleste steder for i år, men den overordnede hundeloven sier at man skal ha full kontroll på hunden for at man skal få lov å slippe den. Så da må man trene på innkalling, sier hun.

Hun legger ikke skjul på at en sau i panikk er meget sårbart, og at det skal lite til for at det blir skadet om det jages av en hund.

– Hvordan en hund reagerer når den ser en sau, er vanskelig å si. Det kommer an på rase og mengde jaktinstinkt. En hund med mye jaktinstinkt vil instinktivt jage en sau som flykter, og det kan være skadelig for sauen. De angriper ikke nødvendigvis sauen, men de kan løpe den i senk helt til den blir sprengt. Den kan også løpe utenfor fjellhyller og falle i døden, sier Pilskog.

Beathe Pilskog minner om at hunder må trenes opp til å være lydige. Foto: Ruben Lund Alfheim 

– Har ikke kontroll på hundeloven

Når en hund skal trenes opp til å holde seg unna sau, er det lov å bruke strømhalsbånd. Dette er det eneste tilfellet hvor det er lov å bruke strømhalsbånd, og gjelder primært for jakthunder. Da blir hunden plassert i nærheten av sau. Dersom den viser interesse for sauen, blir den strømmet.

– Det høres ganske fælt ut, men målet er at hunden skal la være å angripe sau. Det er imidlertid kun godkjente instruktører som utfører slik type opplæring. 

Pilskog har ikke inntrykk av at hundeeiere har god kontroll på hundeloven. Hun mener det burde vært obligatorisk med kurs for alle som eier hund.

– De som kurser seg blir informert om de viktige punktene i lovverket. Men den generelle hundeier har nok ikke satt seg godt nok inn i loven. Jeg synes det burde være obligatorisk at alle hundeeiere går på kurs, sier hun.

Lytt til Radio Volda sin reportasje fra mandag her: