– Hvorfor skal vi utdanne oss til en fremtid vi ikke får?

Klimabevisst ungdom sover ute i streik

KLARE FOR EN KALD NATT: Fra v: Reidunn Hånes Egge, Heidrun Sunde Stokke, Ingeborg Frøland Ryste, Tiril Barstad Myhre, Kristine Flem, Ragnhild Sandanger Myklebust, Mine Somby Andersen, Julie Berg Bakkebø og Magnus Lindner. FOTO: Silje Holtan Enghaug

Natten før aksjonen "skolestreik for klima", har en gjeng ungdommer samlet seg ute i Uppheimsparken. De skal nemlig "sove som Erna". 

– Vi skal sove som Erna, men stå opp for klimaet. Heidrun Sunde Stokke mener at politikerne sover når det gjelder klimapolitikken, og vil derfor gjøre en symbolsk markering der de står opp og viser at ungdommen krever handling. 

Står opp for klimaet

Det er totalt ni stykker som foreløpig har møtt opp når vi treffer ungdommen i Uppheimsparken halv elleve på kvelden. De har slått opp to store lavvoer, og man kan høre sang og latter fra innsiden. Selv om stemningen er god, er de klare på hva de vil markere. 

– Hvorfor skal vi utdanne oss til en fremtid vi ikke får? Stemmen er spøkende, men undertonen er klar. De slår fast at det ikke er nok at folk endrer sine enkeltvaner, men at det også må skje store endringer på et politisk nivå. De nevner spesielt oljeindustrien som et eksempel på noe som må endres.

BEKYMRET FOR FREMTIDEN:
Fra v: Reidunn Hånes Egge (19), Heidrun Sunde Stokke (19) og Magnus Lindner (15) FOTO: Silje Holtan Enghaug

Voksne vaner er vonde å vende

Det at enkelte voksne slår tilbake på ungdommenes engasjement ved å nevne kjøring til og fra fritidsaktiviteter, kjøtt til middagen og lignende, har heller ikke falt i smak hos de unge. 

– Det er jo en latterliggjøring av engasjementet, men egentlig latterliggjør de sine egne vaner, for det er jo deres vaner som vi tilegner oss, sier Reidunn Hånes Egge. Heidrun legger til at hun tror mange av ungdommene ville være villige til å ofre de vanene for å redde klimaet. 

Alle håper på et godt oppmøte på selve dagen, og oppfordrer spesielt studentene til å være med.