Isbilen selger mer på vinteren enn du tror

Isbilen selger mer på vinteren enn du tror

 
Når frister det mest med is? På stranda i 25 varmegrader midt i juli, eller en snøfylt ettermiddag i februar? Uansett hva du svarer, kommer isbilen til å være der.

Det at gradestokken viser negative tall, hindrer ikke isbilen i å kjøre sine faste ruter. Isbilens avdeling med hovedkvarter i Nordfjordeid dekker hele Sogn og Fjordane, samt sør for Sognefjorden og alle øyene utenfor Mørekysten. Og dette gjør de når som helst på året.  

Et kjent syn: Isbilen i all sin prakt.
Foto: Tormod Brekke Øye                                                                        

I full sving

Den 68 år gamle isbilsjåføren Agnar Kragseth.
Foto: Tormod Brekke Øye

Lageret i Nordfjordeid har sju biler fordelt på ni sjåfører. Disse er ute på faste ruter nesten hver dag, uke inn, uke ut. Og været er ingen unnskyldning.​ ​​ 

 — Vi kjører uansett vær, og det vet folk. Selv om det blåser, regner eller snør, så kommer det folk ut. Det er selvsagt litt færre folk enn ellers, men de kommer. Det er helt fantastisk, sier 68 år gamle isbilsjåfør Agnar Kragseth.

Is midt på vinteren

Det er kanskje litt rart at isbilen kjører sine faste ruter på den kaldeste tiden av året, men det er en grunn til det. Selv om bilen har navnet ”isbilen”, er ikke is det eneste Kragseth kjører rundt med i de sju fryserne bilen rommer. Bilen selger nemlig også fisk, pizza og bakervarer i tillegg til isen den er så kjent for.

— Is er desidert det største, men vi selger veldig mye fisk og en god del pizza. Fisk utgjør kanskje en tredjedel av omsetningene. Av fisk går mest i torsk og fiskekaker, forteller Kragseth.

Det er ikke bare barn som løper ut av husene når isbilen kjører forbi.
Foto: Tormod Brekke Øye

— De får middagen sin også, ikke bare iskremen og godsakene, fortsetter han.

Kragseth forteller at han selger halvparten av isen han selger på sommeren om vinteren, mens fiske-og pizzasalget går like bra uansett tiden på året.

—Is frister kanskje ikke like mye på vinterhalvåret som på sommeren, sier en av de som er kommet for å handle fra isbilen.

Men han kjøper det likevel.