Gleder seg til Volda

– Jeg kan bare si at de menneskene er idioter

PÅ SCENEN: Til helgen står Kamelen på scenen i Volda. FOTO: NMG/G-Huset.

Flere har reagert på at den voldsdømte rapperen Kamelen skal spille under X2-festivalen. Rapperen selv mener alle bør få en ny sjanse.
 

Den omdiskuterte rapperen Marcus Kabelo Møll Mosele, bedre kjent under artistnavnet Kamelen, skal spille på X2-festivalen i Volda 29.mars. Den 26 år gammel rapperen fra Bergen har gitt ut flere låter og kom ut med sitt første album Ambivalent i 2017. Kamelen har aldri vært i Volda før, men sier han gleder seg.

   – Det er ofte de små stedene i Norge det er gøyest å spille på, sier han.

Men det er derimot ikke alle som ser frem til at Kamelen kommer til Volda. Det har foregått en diskusjon om det var riktig av X2 å booke en tidligere voldsdømt artist. Han har også vært på rømmen fra politiet. Leder for studentparlamentet Simen Jester Langeland, publiserte et innlegg på sin Facebookside i januar, der han tydelig forteller hva han mener om at artisten skal spille i Volda i helgen.

«Mildt sagt skuffet over at X2 festivalen har booket Kamelen til årets festival. Hvor går grensen for å booke artister med alvorlige gjentatte lovbrudd? Rapperen er dømt for hele 7 tilfeller av blind vold.
Blant annet angrepet fire mennesker med murstein. Hvor alvorlig skadet må ofre bli for at musikkmedier eller arrangører tar avstand?
Syntes det er svært uheldig at X2 velger å støtte en artist med en historie av så alvorlige voldshendelser og ikke minst skremmende holdninger mot politi og rettsvesen.»

Leder Mathias Vasbotn Remmereit for X2-festivalen sier til Nærnett at de har gått gjennom det etiske før de booket Kamelen.

– Vi har konkludert med at det er mange som har gjort noe ulovlig som har sonet dommen sin. Kamelen har sonet dommen sin, og er under kontrakt med managementet sitt, som vi har hatt en god dialog med.

Les mer:  Føler oss trygge på Kamelen

Kamelen svarer følgende på kritikken.

   – Jeg kan bare si at de menneskene er idioter. Det er en ting at man har gjort noe galt, men om straffen skal følge deg, så har man ikke sjans til å komme tilbake til et normalt liv.

Les mer: Føler oss trygge på Kamelen

Ble arrestert

I desember valgte politiet å avslutte en konsert som Kamelen holdt på et utested i Kristiansand. Politiet i Agder skrev på Twitter at de valgte å avslutte konserten for å opprettholde ro, orden og sikkerheten til publikum. Kamelen selv var en av dem som ble arrestert.

   – Politiet ville vise hvilken makt de hadde. Det kommer de til å få svi for. Vi kommer til å kjøre sak mot dem. Jeg har ikke hørt noe fra politiet siden jeg ble arrestert, og det er fordi de vet at de har tabbet seg ut.

Kamelen selv mener han ikke gjorde noe galt under konserten. Selv sier han at han fikk med seg publikum på tekstene sine, og mener at det må være lov å ytre seg gjennom dem.

   – Det var politiet som lagde opptøyer ved å avslutte konserten etter kun fire låter. Det er ikke rart publikum reagerer når de har betalt mye penger for å komme og høre på, sier Kamelen.

   – Hadde jeg gjort noe galt, så hadde det vært greit, sier han.

Han legger til at han synes det var dumt at de som hadde kommet på konserten ikke fikk oppleve mer enn fire låter før den ble avsluttet.

Alltid likt bergensrap

Kamelen har alltid hørt mye på bergensrap. En artist han har hørt mye på, er Lars Vaular. Han forteller at rapmiljøet i Bergen har vært svært viktig for han.

   – Det hjelper jo å se at folk fra samme by klarer det. Selv om man ikke tenker så mye over det, har de åpnet noen dører for meg.

Fremtidsplaner

Kamelen planlegger å gi ut et nytt album etter sommeren, og håper det vil falle i smak hos folk. Han kommer til å prioritere å lage musikk i tillegg til å spille konserter. Kamelen vil også prøve å bli flinkere til å planlegge showene sine. Kamelen er også nominert til Spellemannspris for årets gjennombrudd. Hvem som vinner den, får vi vite 30.mars.

Leder av studentparlamentet ville ikke kommentere saken.