Jon olav ville velte regjeringa med musikken

Jon Olav Sandal forsøkte å velte regjeringa med sin oljefiendtlige musikkvideo.

Artisten Jon Olav fra Barstadvik har et ønske om å bli Norges svar på Håkan Hellstrøm, hans nye musikkvideo er sett over 200 000 ganger og denne uka er han Ukas Urørt i NRK P3.

Jon Olav Sandal går under artistnavnet JON OLAV og har nylig gitt ut låta «Hei Erna» på eget plateselskap. Låta har allerede rukket å bli en hit. Den er listet på flere større spillelister på Spotify og spilles i radiokanaler rundt om i landet.  Han spiller musikk innen en sjanger han selv velger å kalle populistisk rølpepop; en sjanger med livlige melodier og politiske tekster.

– Jeg savner det at kommersielle artister synger om budskap som betyr noe. Jeg ønsker rett og slett mindre Tits’n Ass i populærmusikken.

Fengende, men viktig

Jon Olav mener det er et potensiale for å lage fengende musikk som gjør noe mer enn bare å fenge.

– Jeg er ikke ute etter å lage dårlig stemning med musikken min, men ønsker å engasjere, forteller Jon Olav.

Han hevder at han ikke tror «Hei Erna» ville blitt en hit om det ikke hadde vært for at låta har en fengende og positiv melodi.

– Det er fort gjort å lage en depressiv låt som er viktig, men som ikke fenger, derfor er det helt bevisst at musikken har blitt som den har blitt.

Jon Olav mener at rapperen Kendrick Lamar og låta «Humble» utpeker seg positivt når det kommer til å trekke samfunnsaktuelle tema inn i populærmusikken.

– Kult at en så stor artist tør å være en motpol, sier Jon Olav.

Jon Olav kombinerer fengende musikk med politiske tekster.
Jon Olav kombinerer norske verdier som melk, flagg og lusekofte med et oljefiendtlig image i sin musikkvideo. 

Fire nye år = fire nye år med musikk

Den unge sunnmøringen er ikke fornøyd med valgresultatene. Han mener det er deprimerende at Frp fortsatt er i regjering og pinlig at Frp er så populære i Møre og Romsdal.

– Den positive siden ved at de blå-blå fortsetter er at jeg kan fortsette å skrive populistisk rølpepop, forteller Jon Olav.

– MDG, Sp, Rødt og SV har hatt en positiv utvikling i valgresultatene og det er en god side ved valget 2017. Dette er en positiv tendens; problemet er bare at det går altfor treigt. Erna skal ikke få fred og jeg skal fortsette å ha det litt gøy med henne fremover.  

– Jeg tenkte å sende Erna et åpent brev, med et viktig budskap som sier helt klart og tydelig at hun ikke får lov å kødde med framtida vår uten motstand. Jeg skal gjøre det klinkende klart at så lenge hun er der så kommer jeg til å være der som en liten mygg.

Platecoveret til "Hei Erna".
Albumcoveret på den nyeste singelen. Ny musikk kommer i høst. 

Musikk på Søre Sunnmøre

– Det er fett da, sier Jon Olav.

Han mener at musikken på Søre Sunnmøre kanskje har hatt sin storhetstid, men ser nå tydelig at det er en ny bølge på vei oppover.

 

– Jeg skjønner ikke helt greia med Vassendgutane, men jeg digger Sidebrok.

Kulturskolen i Ørsta og musikklinja i Volda har hatt en del si for å få Jon Olav på sporet med utøvende musikk. I dag driver han eget plateselskap og gir ut egen musikk. Han hevder at det er vanskelig for unge, ukjente artister å bli signert hos plateselskaper rundt om. 

– I stedet for å gi ut musikken min på Soundcloud så ville jeg gjøre det på en skikkelig måte. Det er deilig å kunne eie alt selv og kjenne mestringsfølelsen etter å ha gjort «Hei Erna» til en hit helt uten drahjelp fra andre.  

 Blekkulfcapsen er en viktig del av Jon Olav sitt image. Her med kulturjournalist Peder Haugfos. 
FOTO: Kamilla Tellefsen

Jon Olav Sandal og gjengen (og Nordsjøen?)

Ved første øyenkast kan bandet Jon Olav for mange minne om det Loddefjordbaserte pop-rock-indie-bandet John Olav Nilsen og gjengen eller Jon Olav Nilsen og Nordsjøen. Jon Olav og gjengen synger i låta «Hei Erna» om både olje og nordsjø. Konseptuelle greier?

Bandet består ikke bare av sunnmøringer, men er en gjeng som ble dannet rundt studiemiljøet i Kristiansand. Gjengen består i all hovedsak av Jon Olav Sandal, Edvard Sunquist og Pål Gunnar Dale. Når de spiller live er Jardar Østbø Juberg med på bass og av og til Auver Gaaren på piano.  

Hvor vil du Jon Olav?

I våres ble han ferdig utdannet ved rytmisk linje på Universitetet i Agder og studerer for øyeblikket psykologi i Oslo.

– Studiene og spillejobb går foreløpig akkurat og jeg satser på å fullføre, men om musikken kommer i vegen så gjør det ingenting. 

– Drømmen hadde vært å kunne bli et av de store norske navnene. Det sjukeste hadde jo vært å kunne bli Norges svar på svensken Håkan Hellström, men akkurat nå vil jeg egentlig bare ha det gøy, avslutter Jon Olav.

 

Sjekk ut Jon Olavs bængshot av en musikkvideo her: