– Kaffestreik? Nei, det må da være en aprilspøk

Bilde: Edmund Kristiansen, Harald Varpen og Geir Rotvatn er blant de som møtes på Westre bakeri for den faste kaffen hver morgen. Foto: Dina Storvik.

Fra venstre: Geir Rotvatn, Edmund Kristiansen og Harald Varpen er blant de som møtes på Westre bakeri for den faste kaffen hver morgen. Foto: Dina Storvik. 

Meklingen i mellomoppgjøret foregår fortsatt mellom Næringslivets hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO) og Yrkesorganisasjonens Sentralforbund (YS). Det er derfor fare for kaffestreik.
 

Hver morgen møtes de på Westre bakeri, nede ved havna i Volda sentrum. I dag teller de åtte menn. Alle er pensjonister, untatt Geir. Klokken 09.00, presis, står de utenfor når dørene åpnes, og setter seg rundt det faste bordet, nærmest vinduet. Siden bakeriet åpnet i 2015 har de sittet der hver dag.

–  Utenom søndager, skyter det inn fra Geir Rotvatn.

Bilde: Idar Worren og Arvid Rossetvik på sin faste morgenkaffe på Westre bakeri. Foto: Dina Storvik.
Morgenkaffe: Idar Worren, Arvid Rossetvik og Karsten Omelfot på sin faste morgenkaffe på Westre bakeri. Foto: Dina Storvik. 

Mandag er det derfor mye å snakke om når gutta ikke har sett hverandre siden lørdag formiddag, til tross for at de har snakket i fire år allerede.

Når jeg tenker meg om er det vel kanskje til og med syv, åtte år. Vi startet jo borte ved Coop Mega før de åpnet her. 

25.000 arbeidstakere kan tas ut til streik

Dersom hovedorganisasjonene ikke blir enige er det fare for at 25.000 arbeidstakere tas ut til streik. Blant dem er produsenter og importører av kaffe, sjokolade og øl. Dette kan påvirke kaffeserveringen for alle kafeer. Stamkundene på Westre bakeri er derimot ikke bekymret for en eventuell kaffestreik. 

–  Nei da tar vi bare med en fylt termos fra vårt eget kaffelager 

Karsten Omelfot ser frem til kaffe med gjengen hver morgen. Han mener derfor det må være lov å ta med medbrakt hvis uhellet skulle være ute. Det er jo tross alt en stor grunn for at de samles akkurat der. 

De ansatte ved bakeriet ønsker ikke å uttale seg om en potensiell kaffestreik, men kan i alle fall forsikre om at de hadde klart seg noen uker på kaffelageret de har i dag. Det er derfor ikke krisetilstander for morgenkaffe ennå. Samtidig sier gutta at siste utvei ville vært å drikke te, et potensielt sunnhetsknep de heller ikke er fremmed for. Vindusbordet på bakeriet vil derfor fortsette å være okkupert.

Verken NHO eller LO Møre og Romsdal ønsker heller å kommentere saken ennå, så det er fortsatt uvisst hvorvidt det blir streik eller ikke, og hvor lenge en eventuell streik vil kunne påvirke kaffedrikkerne.

Bilde: Bak dette vinduet sitter gutta krutt med hvite, tomme krus, kl. 10.30. Foto: Dina Storvik
Westre bakeri: Bak dette vinduet sitter gutta krutt med hvite, tomme krus, kl. 10.30.
Foto: Dina Storvik

Skrønene er ikke avhengig av kaffe

Halvannen time etter oppmøtetiden sniker det seg diskret inn en ny mann på nabobordet. 

Det tar litt tid før han blir oppdaget, men plutselig er han alles blikkfang. Sigurd er dagens syvsover. 

Fra nabobordet kan han late som han har tatt en overvåkende sjefsrolle, og derfor bevisst satt seg alene med kaffekoppen. De andre har drukket opp for lengst, og ler nå høyt av den selverklærte lederen.

–  Vi er faktisk søskenbarn, kommer det fra Omeflot

Deretter konstanteres det med at de egentlig alle sammen er det.

–  Det er så mye innavl her på vestlandet sier Karsten.

Pensjonistene brummer ut i latter igjen og skrønerhistoriene fortsetter å slå mellom veggene på bakeriet. Det er lite som tyder på en bekymring for kaffestreik, og selv om kaffen er viktig, virker det som det er praten som står høyest på prioriteringslista om morgenen. Dessuten er de heller ikke så glad i sjokolade.

Meklingen er over, les mer HER