– Man ser at musikken rører

Kammermusikk hos omsorgssenteret i Volda

KRAFT: Tenoren James Gilchrist er en av de ledende tenorene i Storbritannia og har opptredd i store konsertsaler verden over. Foto: Stine Lund Trøan

Volda omsorgsenter har satt frem flere rader med stoler. Det er klart for den 5. kammermusikkfestivalen for brukere ved dementavdelingen.

VOLDA: Foran står tenoren James Gilchrist og den italienske pianisten Saskia Giorgini. Begge er med i kammermusikkfestivalen og har takka ja til å ta turen innom eldreomsorgen. I en halvtime er det helt stille blant de som sitter der, trollbundet av sangen og tonene fra pianoet. Noen feller også en tåre.

FULL SAL: Konserten er populær blant brukerne. Foto: Stine Lund Trøan
 

Når konserten er over går alle tilbake til sitt, smilende etter opplevelsen.

Brukes som behandling

Lise Ekros er Einingsleiar i 2.etg ved Volda Omsorgsenter og for henne er det viktig å ha et slikt konserttilbud for beboere.

– Det startet med et musikkprosjekt som het sans og sang hvor vi skulle prøve forskjellige musikksjanger og observere hvordan beboerne reagerte på dette. Prosjektet var sponset av den kulturelle spaserstokk.  Under musikkprosjektet fikk vi samarbeid med Sunnmøre kammermusikkfestival, der vi hadde kammermusikkfestivalkonsert i 2.etg. Volda Omsorgsenter, nå har konserten blitt årlig tradisjon.

Musikken blir brukt som behandling av pasienter med demens med god respons. Det kan være en sterk opplevelse for brukerne

KJÆRLIGHET: Giogini skriver egne stykker, de fleste om kjærlighet. (Foto: Stine Lund Trøan)

– Man kan se at musikken rører dem og går inn på dem, forteller hun videre.

I dag er det den kulturelle spaserstokk som sponser konsertene. Meningen er at pengene skal brukes på de som ikke har mulighet til å komme seg på konserter selv.

For Ekros er det viktig å få til konserten hver år.

– Jeg kan se at de syns det er en flott konsert. De er helt stille i en halvtime og det er ikke vanlig på den måten. Vi får også veldig gode tilbakemeldinger fra musikerne. De syns det er veldig godt å kunne stå foran dem.

I nuet

På avdelingen er det veldig stort fokus på gleder i nuet.

– Hvis de ikke husker det om en liten stund så gjør det ingen ting for de hadde en veldig god opplevelse der og da.

Musikken gir brukerne noe de kan kjenne igjen og bringe frem minner de kanskje har glemt.

Det blir fokusert mye på sang på bogruppene og de har daglige sangstunder.  Mandager er det satt av tid til et musikkprosjekt som skal gå over 5 uker. De resterende mandagene samles bogruppene til felles sangstund.

– Vi har samlinger hvor vi synger og der bruker vi sangbøker, men ikke alle trenger sangbøker for sangene kommer frem fra glemselen.

Det er ikke bare brukere på demensavdelingen som kommer på konsertene. Andre avdelinger har også mulighet til å komme og se på.