Google er ungdommens rådgiver

Karrierevalg

F.v.: Linn Hauge og Andrine Hjellen forbereder seg på å møte søknadsfrist for høyere utdanning om litt over en måned. Foto: Håkon Kvam Lyngstad

VGS-elever over hele landet må tenke seg om før de skal velge videre utdanning, også på Volda vidaregåande skule.

15. april er siste søknadsfrist for høyere utdanning. Selv om fristen nærmer seg, er det ikke alle som har bestemt seg for hva de skal søke.

Googler selv

– Jeg skal ta et friår, så jeg får fokusert på friidrett og spart opp litt penger, sier Andrine Hjellen Haugland, som er elev på Volda vidaregåande skule, som etter hvert håper på å studere til å bli kiropraktor.

Hun synes skolen generelt er gode på å få info ut til elevene, men kunne tenkt seg litt mer informasjon om muligheter for utenlandsstudier.

– Da jeg hadde veiledningssamtale, fikk jeg ikke noe tydelig svar, selv om jeg enkelt fant svaret selv på Google. Akkurat det kunne kanskje blitt bedre, sier Haugland.

– Selv har jeg fått mer veiledning fra foreldre enn av skolen, men vi fikk god informasjon på utdanningsdagene, forteller Hauglands klassekamerat, Linn Hauge.

Selvgående elever

– Selv om vi er her for de som trenger det, virker det som om elevene stort sett er selvgående. De fleste finner de ressursene de trenger på nett,

Rådgiver Randi Kalland sier mange av elevene finner fram til informasjon selv på nett. Foto: Håkon Kvam Lyngstad

forklarer rådgiver ved Volda VGS, Randi Kalland.

Hun forklarer at elevene ved skolen har krav på yrkes- og studieveiledning. Dette får de blant annet gjennom studieorienteringsdager, hvor skolen får besøk av representanter fra ulike utdanningsinstitusjoner fra hele landet. 

I tillegg har elevene tilbud om karriereveiledningssamtaler, som de kan bestille dersom de har behov for det.

– Det er veldig vanlig at man er usikker på hva man skal søke, og noen synes kanskje det er skummelt å skulle begynne på studiene, sier Kalland.

– Velg med hjertet først

Rådgiveren har noen tips til de som skal søke studieplass til høsten. 

– Sett deg realistiske mål, og jobb for å nå de, sier Kalland.

– Men først og fremst er det viktig å velge noe du brenner for. Velg med hjertet først, med fornuften i bakhodet.

Ellers mener hun folkehøgskole kan være en god måte for mange å få gjort noe annet etter tretten års skolegang. På den annen side sier hun årsstudium kan være en hard start for mange, mens en bachelorgrad kanskje er mer rettet mot nybegynnere i studiehverdagen.

Elevene ved Volda vidaregåande skule må snart bestemme seg for karrierevalg. Foto: Håkon Kvam Lyngstad

– Konjunkturene i samfunnet er ikke så viktige. Ønsker du å bli ingeniør eller journalist, er nåløyet kanskje trangere nå enn for noen år siden, men det betyr ikke at du ikke kan bli det, sier hun. 

Hun påpeker også at ikke alle trenger å ta videre utdanning.

– Det er ingen menneskerett å få gode karakterer, men heller ikke verdens undergang om du ikke kommer inn på det du vil, sier rådgiveren.

Kalland presiserer at de fleste klarer seg godt, uavhengig av karakterer, selv om de er viktige i søknadsprosessen.

Trenger du hjelp med å finne ut hva du vil søke? Du kan finne gode tips på utdanningsdirektoratets portal på utdanning.no.