Kjemper mot matsvinn i Volda

Kjemper mot matsvinn

Via appen TooGoodToGo kan man få kjøpt matvarer til en variert pris. Utvalget varierer fra dag til dag, og varene kommer i en forundringspose. Foto: Michelle Kleveland 

Geiranger Bakeri er de eneste i Volda som bruker appen TooGoodToGo til å selge matvarer de ikke får solgt, til en billigere penge. 

I Norge kaster hver enkelt person rundt 42 kilo mat i løpet av et år. Det vil si at hver åttende handlepose går i bosset. ​

Gjennom mobilapplikasjonen TooGoodToGo kan man kjøpe mat som spisesteder over hele landet ikke får solgt i løpet av dagen. Ett av spisestedene som er med på ordningen er Geiranger Bakeri i Volda. 

– Det er en fantastisk app som går ut på at vi skal prøve å kaste mindre mat, være mer miljøvennlig og rett og slett få ned tonnasjen på matkastingen, forteller Herman Waard fra Geiranger Bakeri. 

Foto: Michelle Kleveland
Herman Waard fra Geiranger Bakeri forteller at posene med restemat ofte blir utsolgt fort. Foto: Michelle Kleveland 

Prøver å kaste mindre mat 

Waard forteller at de vil være med i kampen mot matsvinn. 

– Vi synes det er veldig synd å kaste fersk mat. Det er ferskvarer som er laget på bakeriet i forveien av åpningstidene, så å kaste fem brød om dagen er synd. 

Gjennom appen legger bakeriet ut fem poser med bakevarer hver dag, som blir solgt til en redusert pris. Deretter er det førstemann til mølla med å bestille og betale via appen, før man må hente varene på bakeriet like før stengetid.

Innholdet i posene varierer for hver dag etter hva spisestedene har til overs, så man vet ikke hva man får når man bestiller i appen. 

– I posene er det som regel et brød og fire ekstra enheter, som kan være alt fra skoleboller, horn og det meste vi har av bakst. 

For 35 kroner kan man for eksempel få dette i en pose. Foto: Michelle Kleveland 

Utsolgt i bakeriet 

– De fem posene blir stort sett utsolgt. Det er sjelden vi har noe til overs. Studenter er jo veldig glad i dette, sier han og ler. 

Tirsdag ettermiddag er situasjonen på Geiranger Bakeri litt annerledes. 

– Det har seg sånn at vi er utsolgt i dag. Det var ikke så mye mer å hente, så da må vi kansellere bestillingene. Dessverre, sier Waard. 

Dermed får kundene refundert pengene, og må prøve neste dag i stedet. 

– Så lenge folk er med på det her, er det veldig bra. Det er et veldig godt tiltak fra vår side også. 

Geiranger Bakeri er de eneste i Volda som er med på ordningen. 

– Det visste jeg ikke om. Det er mange flere som kan bli med på det her – det er klart. Men det er vel en utfordring å prøve. Det er jo noe nytt, men vi kastet oss på det ganske fort, sier han.