Ni kjerringråd mot forkjølelse

Kjerringråd mot forkjølelse

FORKJØLA? Både løk, sitron og ingefær skal hjelpe mot forkjølelse. Foto: Arkiv.

Vi nærmer oss våren, eller gjør vi faktisk det? For en uke siden hadde vi vår, mens nå laver det ned med snø. Igjen. Dette er det vakre, og kanskje irriterende, med det vakre Vestland.

Så raskt nordmenn ser et tegn til vår og sol, kler de av seg. Det blir utepils, fjellturer og den første soft-isen ute. Nordmenn er veldig flinke på å nyte været, og ikke minst, bli forkjøla. Spesielt på denne tiden vi er inne i nå.

Konsekvensen av den utepilsen du tok på terrassen forrige uke, kjenner du på nå. Du sitter der og ikke får puste gjennom nesa, du hoster og senga er mer fristende enn jobben. Fortvil ikke, her kommer noen gamle kjerringråd som yrer blant folket!

Løk deg frisk

 • Løk under foten
  Kutt opp en løk, legg den i pose og fest den under fotsålen (eller ha det i sokkene dine) og sov med den. Er et gammelt triks som visstnok skal fungere. Man kan oppleve at løken har en bakteriedrepende effekt. I løk er det også fosforolje, dette skal også rense blodet ditt.
 • Løk på nattbordet
  Legg en halv løk i en skål på nattbordet. Dette skal trekke til seg bakterier og stilne hoste, samt åpne slimhinnene dine.
 • Hvitløksfedd
  Tygg en hvitløksfedd eller to, og svelg dem etterpå. Dagen etter skal du i følge dette rådet være frisk. Ved å spise hvitløk styrker man immunforsvaret, leger mindre infeksjoner og bekjemper forkjølelse og influensa. En fedd om dagen er godt for magen!
 • Ingefær og honning
  Kok opp varmt vann med ingefær og honning. Ingefær er kjent for å være en medisinplante, og kan rense ut sykdom fra kroppen. Honningen er med på å lindre hoste.
 • Morgenurin (på eget ansvar!)
  Drikk din egen morgenurin. Dette er et gammelt triks. Man skal helst ikke drikke den dersom man har blærekatarr, eller problemer med nyrene. 
 • C-vitamin
  C-vitamin skal kurere sykdom og holde deg frisk ved å oppbygge og vedlikeholde kroppens støttevev. Det regulerer også kroppens inntak av jern. Å få i seg mye C-vitamin skal gjøre deg fortere frisk, så spis mye grønnsaker, frukt og poteter - eller ha en brusetablett i et glass vann.
 • Sitronjuice
  Det skal være såpass sterkt og surt at det fjerner vond hals. Sitroner er like av C-vitamin!
 • Vademecum
  Bland ut Vademecum og gurgle det i halsen. Ikke bare er det desinfiserende og tar knekken på bakteriene i halsen, men man får også frisk pust.
 • Hold hodet over kokende vann
  Kok opp vann i en kjele med noen sitronskiver, ha hodet over og dekk hodet med et håndkle eller koppehåndkle. Dampen skal visstnok hjelpe mot en begynnende forkjølelse. 

En ting er absolutt sikkert, du blir nok frisk til slutt uansett. 

Det å prøve disse rådene frem til sola titter frem igjen, og gradestokken kryper litt oppover, er på eget ansvar. Det garanteres ikke at alle rådene fungerer.