– Vi skulle hatt noe tilsvarende slik det er i Ørsta 

Kulturtilbud i Volda

Folk synes det er trist at Volda ennå ikke har fått et kulturhus. Illustrasjonsfoto: Ina Christin Løvseth

Et kulturhus i Volda vil gi vekst for lokalsamfunnet, noe som er høyt ønsket av inngbyggerne. 

Volda trenger en forbedring for å vokse. Et nytt kulturhus, en stor scene og et samlingspunkt for de ulike kulturelle ytringene er noe av det voldingene har uttrykt at de ønsker. I Ørsta har de nettopp dette, og selv om det ikke er langt for innbyggerne i Volda å reise dit, ønsker man et tilsvarende tilbud her.

 Kulturtilbud for alle aldre

Flere av de Nærnett møtte, uttrykte at Samfunnhuset ikke er et godt nok tilbud for de ulike kulturtilbudene som fins her. De ønsker et kulturhus med større lokaler og bedre muligheter. Et kulturhus vil være et tilbud for alle i Volda. 

Knut Arne Aarset mener et kulturhus vi gi vekst i Volda. Foto: Ina Christin Løvseth

– Vi skulle gjerne hatt et nytt kulturhus for å få et løft i Volda, mener Knut Arne Aarset (56).

Han synes Volda har et stort utvalg når det kommer til kulturtilbud, men møteplasser og kulturelle bygninger er en mangelvare. Han påpeker at samfunnshuset ikke er godt nok og at han ønsker en skikkelig scene i sentrum. For dette tilbudet må man reise til Ørsta.

– Særlig med tanke på de flotte forestillingene som ungdomsskolen og videregående produserer, sier Aarset.

Karina Følsvik (23) forteller at tilbudet stort sett er bra for ungdom og studenter. Hun selv tilbringer noe tid på Rokken, når det skjer noe spesielt der. Tilbudet er imidlertid ikke like bra som i Ørsta, og derfor reiser hun heller dit når det er større arrangement.

– Jeg synes likevel vi skulle hatt noe tilsvarende slik det er i Ørsta. Der har de blant annet påskerock og eventer på andre juledag.

Volda trenger et kulturelt samlingspunkt

Aud Folkestad er dekan for estetiske fag ved Høgskulen i Volda. Hun mener at det er et stort kulturliv her i Volda, men at et nytt kulturbygg er vesentlig for videre vekst.

– Det som forundrer meg veldig er at til tross for gjentatte forsøk så har vi ikke

Aud Folkestad ser potensialet i et nytt kulturhus. Foto: Ina Christin Løvseth

klart å få på plass en scene, en konsertsal, eller en annen form for kulturbygg som tilfredsstiller dagens standard. Det er et tankekors for meg at ikke Volda-samfunnet greier å få til det.

Folkestad synes det er synd at innbyggerne i Volda må reise til Ørsta for å holde de litt større forestillingene, deriblant videregående, som hvert år setter opp en musikal. Hun sier Volda trenger en god plass å utøve og oppleve kunst.

Hun forklarer videre at siden høyskolen har et så godt og unikt tilbud for utdanning innen praktisk-estetiske fag, at et kulturbygg ville hjelpt studenter i videre utvikling.

– Vi har mange av våre studenter som delvis ønsker å være utøvende kunstnere, kanskje ved siden av å være lærere eller lærere ved kulturskolen. Så her er veldig mange som kunne ha utviklet seg videre viss forholdene var lagt enda bedre til rette for de.

Kulturhus innen fem år

Inger-Johanne Johnsen er sektorsjef for kultur og service i Volda kommune. Som sektorsjef har Johnsen personalansvar og økonomisk ansvar, men hun har ikke fått tilført ekstra ressurser for å jobbe med kultur. Tidligere hadde Volda en kultursjef, men på grunn av økonomiske årsaker hadde de ikke råd til å beholde denne stillingen.

– Kultur blir dessverre ofte spart på. Vi skulle gjerne hatt en kultursjef, og jeg håper vi får dette.

På formannskapsmøte tirsdag 13.mars ble det blant annet diskutert videre planlegging av nytt kulturhus og kino. Den kommunale byggenemda har fått i oppdrag å lage romprogram og skisseprosjekt for kinoen og kulturhuset, meldte Nærnett 13.mars.

Inger-Johanne Johnsen forventer et nytt kulturhus innen fem år. Foto: Ina Christin Løvseth

Johnsen sier at det i flere år har vært ulike planer for å gi Volda et løft, deriblant et nytt kulturhus. Selv om planer til nytt kulturhus tidligere har blitt avslått, ser hun positivt på fremtiden.

– Jeg tror at det innen fem år, om ikke tidligere, vil være et nytt kulturhus i Volda.