Slik markeres kvinnedagen

to hender "kvinner med kraft"

Kvinnedagen (Illustrasjonsfoto: Inga Lill N.Nyvoll)

Ørsta/Volda markerer kvinnedagen 2018 med kunstutstilling, tog og festmarkering i Ørsta Kulturhus. Her er blant annet Emma Krohn-Dale deltaker.

Emma Krohn-Dale (16) fra Ålesund har den siste tiden blitt kjent i mediene etter et banebrytende innlegg i sunnmørsposten hvor hun kritiserer kleskjeden BikBok og størrelsemålene deres. I innlegget beskriver hun blant annet hvordan hun begynte å gråte i et prøverom etter at hun prøvde klær fra butikken. – Kroppspress er noe alvorlig, det skal ingen tjene penger på skriver hun i sitt innlegg. 

Krohn-Dale ser stort på det å bli spurt om å snakke på markeringen av kvinnedagen i Ørsta. Hun skal snakke om kroppspress, selvtillit og hvordan unge jenter påvirkes av seksualisert reklame. 

– Jeg gleder meg mye, og så lenge temaet kommer frem i lyset er jeg egentlig fornøyd. Jeg er jo ung selv, og jeg vet noe om hvordan det er å bli påvirket av det kroppsbilde som fremstilles i de ulike mediene i dag. 

Emma Krohn-Dale
Emma Krohn-Dale (16) Foto: privat

Før toget, hvor hun selv også skal gå, skal hun ha en mindre appell, i tillegg til et større innlegg på festmarkeringen samme kveld. 

– Det er veldig kjekt. Jeg ser på det som en stor mulighet, og det å få snakke om et tema som opptar meg er spesielt kjekt. Jeg ønsker jo gjerne at alle skal få med seg dette, men fokuset mitt retter seg nok spesielt mot unge jenter. 

Les mer om kroppspress blant ungehttps://forskning.no/samfunn-skole-og-utdanning/2018/02/kroppspress-skole-jenter-psykisk-syke

Ung i media   

16-åringen er elev ved Volsdalsberga videregående skole hvor hun tar media og kommunikasjon. Hun kan fortelle at hun har erfart hvordan det er å stå frem i mediene med et slikt budskap. 

– Jeg opplever egentlig at folk flest tar meg på alvor, men jeg mottok også mye kritikk til innlegget mitt. Folk mente jeg heller burde gå til psykolog. 

Hun legger likevel til at hun har opplevd medieoppmerksomheten som positiv. 

Kvinner med kraft er tema for kvelden i Ørsta 

Kvelden starter kl. 1800 med kunstutstillingen "Kvinner med kraft" av Maria Bett Aakre i Ørsta Kunsthus, etterfulgt av tog fra kunsthuset til Ørsta kulturhus. Blant deltakerne på markeringen er også Lisbeth Hoggen Totland med temaet skam, Damekoret LYST, Ilja Elisabeth Bech og Julijane Vasbotn Remmereit med sang. 

Inngangen til festmarkeringen koster 100 kroner. Det blir loddsalg, mat og drikke.