– Ingen er frie før alle er frie

Bilde: Vibeke Johnsen. Foto: Sunniva H Bøthun

Volda har vært preget av kvinnedageno og på Det grøne treet møttes menn og kvinner i alle aldre for å delta på Sosialistisk Venstrepartis arrangement.

En kamp som fortsatt må kjempes

Cecilie Rørstad er førstekandidat for Volda SV og hun åpnet kvelden med en apell på Det grøne treet i Volda på kvinnedagen. Selv om kvinnen var i fokus, møtte det opp flere menn. 

– Lykke til med alle kampene vi fortsatt skal kjempe, for sier hun i sin appell.

– Det er nemlig det kvinnedagen handler om.

Noen talere fortalte om egne opplevelser, mens andre ville fokusere på det internasjonale perspektivet, ikke bare det norske.

En lang vei å gå

I følge Vibeke Johnsen fra Vestland Sosialistisk Venstreparti, er abort det som har blitt brukt mest som hovedparole på 8.mars. Johnsen er fra Trondheim, men bor i Sogndal. Hun har vært leder av Sogn og Fjordane SV og er tett knyttet opp til krisesenteret i Sogndal. 

– Jeg hadde aldri trodd at abortsaken var noe vi måtte kjempe for på 2010-tallet forteller hun.

Johnsen ønsket å fortelle om det internasjonale synet og hvordan abort er kriminalisert i enkelte land. 

– Ingen er frie før alle er frie, sier Johnsen.

Med det mener hun at med det internasjonale synet så er ingen kvinner frie før alle er det. Det er lang vei å gå forteller hun engasjert.

Kvinner i 20-30-årene troner abort-tabellen

Gudrun Kløve Juuhl fra Rødt snakker om sine egne opplevelser da hun tok abort. Hun er i dag mor og forteller om da hun snakket med barna sine om sin abort. 

– Når de sitter i en KRLE-time og skal snakke om etikk, og abort, er det moren sin de snakker om, forteller hun.

Det hun ønsket var at barna hennes ikke skulle dømme henne utifra hva skolen hadde sagt til dem om temaet. Juuhl avslutter med å si at det er ikke flest usikre tenåringer som tar abort per dags dato, men heller kvinner i 20-30-årene.

Må tilrettelegge for kvinner

Johnsen er klar på hva som må gjøres dersom man skal følge Erna Solbergs råd fra nyttårstalen, der statsministeren sier at Norge trenger flere barn.

– Det må tilrettelegges for at kvinner skal få flere barn, før man kan pålegge dem å få det. 

Flere kvinner jobber i vikariater og i stillinger med lav prosent, og det gjør at svært mange kvinner ikke tør å få barn. Hun understreker at det å få barn er ikke for alle, men det skal gjøres lettere for dem som sliter med å få barn, både heterofile og homofile. 

Det ble arrangert kviss på begynnelsen av kvelden med temaet kvinner. Det ble en overraskelse da Stine Aasen Lødemel fortalte hvem som fikk først stemmerett i verden, som var Norge. Dette på grunn av Finland, Australia og New Zealand, som egentlig var før Norge, ikke var opprettet som stat ennå. Det var et musikalsk innslag av Inga Klepp Bjørndal på en "steelpan drum".