Mer enn 80 laks har rømt fra Mowi på Sunnmøre

Lakserømming fra Rønstad og Gurskøy

MOWI: Er verdens største aktør i lakseoppdrettsmarkedet. (Foto: Oliver Bellinder)

Det har rømt laks fra to oppdrettsanlegg på Søre Sunnmøre. I det ene anlegget på Folkestad har det blitt påvist skadelige nivåer av lakselus, noe som utgjør stor smittefare for villfisk.

VOLDA: Fiskeridirektoratet krever nå at Mowi skal fange inn fisken som har rømt fra anleggene Rønstad og Voldnes utenfor Folkestad i Volda og Gurskøya på Herøy.

Det var Mowi selv som sendte melding til Fiskeridirektoratet.

I pressemeldingen fra Fiskeridirektoratet sier de at det til nå handler om 86 fisker.

MERDER: I slike beholdere oppevares laksen til vanlig. (Foto: Oliver Bellinder)

Onsdag ettermiddag oppsøker Nærnett anlegget på Rønstad, men lykkes ikke i å komme inn på selve området. Områdesjef Vidar Vartdal sier han ikke ønsker å kommentere saken. Det blir observert to tilsette fra Fiskeridirektoratet ved anlegget, men heller ikke de ønsker å kommentere rømningshendelsen. 

Problemer siden August

Laksegiganten har tidligere blitt omtalt i Nærnett, da de siden mandag 23. september har betalt dagbøter på over 300.000 kroner, grunnet for høye nivåer av lus i laksebestanden. Dette førte til at Mattilsynet krevde at deler av bestanden måtte slaktes.
Anlegget har slitt med for høye nivåer helt siden  august.

Kommunikasjonssjef i Mowi Eivind Bolstad-Nævdal bekrev situasjonen som «krevende» i en mail til ilaks.no.

– Rømming av fisk skal ikke skje, og vi jobber nå med å finne ut hvordan skadene på nøtene skjedde. Etter at oppdaget skadene satte vi umiddelbart ut garn for å fange rømt fisk, og vi varslet også Fiskeridirektoratet med en gang, sier Nævdal til Nærnett. 

LAKS PÅ TOPP: Oppdrettslaks står for en klar majoritet av fisken som rømmer.

Et kjent problem i bransjen

Lakserømming er et problem som har preger oppdrettsnæringa lenge. Ifølge en rapport fra Fiskeridirektoratet har det hittils i 2019 rømt over 270.000 fisker.

Seksjonsjef i Fiskeridirektoratet, Ruth Lillian Kjæmpenæs, bekrefter at det har blitt utført tilsyn på anleggene på Rønstad og Gurskøy, men kan enda ikke gi noe mer konkret informasjon om hva som har skjedd på anleggene. 

– Vårt ansvar er å finne ut av hva som har skjedd med den skaden som har oppstått. Det som vanligvis skjer etter sånne hendelser er at vi gir selskapet pålegg om utbedringer. Dersom det blir funnet regelbrudd, eller om det ellers har blitt gjort noe ulovlig så kan de ende opp med et overtredelsesgebyr eller anmeldelse, men det er enda altfor tidlig å si, understreker Kjæmpenæs. 

Seksjonslederen opplyser også om at det enda er for tidlig å si noe om at den rømte laksen kan være en smittefare for villaksen i nærheten. 

– Rent praktisk så tror jeg egentlig smittepresset er større når laksen står stille på et begrenset område, enn når de svømmer fritt ute i fjorden, sier hun.