Leserinnlegg: SP står fjellstøtt mot Acer

Fylkesleder i Senterungdommen, Markus Farstad Andersen, har skrevet et leserinnlegg etter at Nærnett publiserte saken om Voldas ordfører som er kritisk til europeisk energiunion.

markus farstad andersen
LESERINNLEGG: Markus Farstad Andersen, fylkesleder i Senterungdommen. Foto: Privat

Senterpartiet står fjellstøtt mot EU sitt energibyrå Acer!

Tirsdag den 12. mars kunne vi lese at ordføreren i Volda, Jørgen Amdam, er 1 av 115 arbeiderpartiordfører, som sier klart nei til EU sitt energibyrå Acer. Det er gledelig for meg som Senterungdom å høre en arbeiderpartiordfører ta et så klart standpunkt, i en slik viktig sak. At lokalpolitikere fra AP står fram mot Acer, kan være helt avgjørende for hva stortingsgruppa til Arbeiderpartiet stemmer.

Les saken: "Kritisk til europeisk energiunion"

I motsetning til Arbeiderpartiet står Senterungdommen og Senterpartiet fjellstøtt, når det kommer til vår mening om Acer. Vannkraft er en naturressurs som Norge vellykket har klart å forvalte selv i over hundre år, kan vi ikke risikere å miste råderetten over. Videre har Norge et mangfoldig landskap med tusenvis av foser og fjell, noe som vannkraft til en viktig energikilde. Et økende fokus på fornybarenergi og signaler om at oljeeventyret nærmer seg slutten, vil gi vannkraften en enda viktigere rolle i tiden fremover. Norge lager verdens mest rene og miljøvennlige energi. Det vil være mindre miljøvennlig og sløsing av ressurser, om en mye større andel av energien vår blir sendt til EU, siden vi vet at 5-10% går tapt på veien og gjennom eksportkabelen. Samtidig produserer Norge verdens reneste aluminium, takket være stor tilgang på billig strøm fra norsk vasskraft. Hvorfor skal vi da gi kontrollen over norsk energi til EU og risikere at de forvalter dette på en dårligere måte? 

Det var heller ingen plan at Eøs-Avtalen skulle forvalte energiressursene våre, selv ikke for Arbeiderpartiet. Sett i sammenhengen at finanstilsynet tidligere ble flyttet til Brussel, overfører regjeringen stadig mer makt til EU. Samtidig skjer dette under finansminister Siv Jensen og nå kanskje snart under Olje og Energiminister Terje Søviknes, som begge er fra Frp. Under valgkampen signaliserte Frp en tøffere linje mot EU, og et ønske om en mindre omfattende EØS-avtale. Det å innføre Acer, når de selv har olje og energiministeren, mener jeg derfor er et stort svik mot deres egne velgere.

I motsetning til Frp respekterer Senterpartiet at folket har stemt nei hele to ganger til EU og mener det er udemokratisk å overføre stadig mer suverenitet til EU. Samtidig mener vi det er feil at det ikke ble en folkeavstemning over EØS-avtalen. Senterpartiet blir ikke mindre overbevist at en EØS-avstemming ville vært riktig, når vi ser hvor omfattende avtalen har blitt. Når andre enn norske myndigheter får makt til å bestemme i Norge, er det suverenitetsavståelse. Denne saken er et slik tilfelle, ved at Acer vil få det avgjørende ordet i reguleringen av norsk kraft. Derfor synes vi at det er pussig at regjeringen ikke trekker frem Grunnlovens paragraf 115, som går ut på at suverenitetsavståelse krever ¾ flertall på stortinget, når de behandler saken om Acer. 

Arbeiderpartiet har siden etterkrigstiden vært med å skape tusenvis av arbeidsplasser, mange av de i samarbeid med Senterpartiet. Stemmer Arbeiderpartiet for Acer, risikerer de å sette tusenvis av grønne arbeidsplasser i industrien på spill. Skjer dette kan ikke Arbeiderpartiet lenger kalle seg et industriparti og risikere å miste en viktig del av sin identitet. Det blir ikke flere norske arbeidsplasser om norsk kraft heller retter fokus på å etablere arbeidsplasser i EU. Vannkraften har vært utrolig viktig for at Norge har hatt en fremadgående og fungerende industri helt siden tidlig på 1900-tallet. Det er en grunn til at velstående land blir kalt i-land (industriland), fordi en velfungerende industri er en vesentlig faktor for å skape velferd. Nå håper jeg virkelig at Ap hører på ungdomspartiet sitt, LO og ikke minst sine 115 ordførere. I et demokrati er det ikke kun eliten som skal styre, men også grasroten og folket.

Fylkesleder i Senterungdommen, Markus Farstad Andersen