Kometland i Volda får Norges største teleskop

Lille Volda får Norges største

Etter kronerulling i Volda og omegn med 250 bidragsytere er det bekreftet at Kometland får Norges største teleskop.

Knut "Komet-Knut" Aarseth fikk i 1989 oppkalt en meteor etter seg. Nå har den selvlærte himmelentusiasten høye forventninger for hva det nye teleskopet vil kunne vise på nattehimmelen. 

Sammenlignet med det største teleskopet på Kometland nå, vil det nye bli dobbelt så stort. En økning fra to meter til fire meter i lengden. 

Komet-Knut kan se planeter som små tennisballer. Her avbildet med det største teleskopet Kometland har, frem til det nye ankommer.

Det nye teleskopet, bestilt fra England, er av typen Dobson og vil være motordrevet. Optikken er bestilt fra Hong Kong og er produsert av Hubble Optics.

– Speilglasset som bestilles fra Hong Kong er om lag en meter i diameter, nesten like stort som et NASA har kjøpt fra samme leverandør, forteller Aarseth.

Teleskopet skal etter planen stå klart til jul. Totalt skal det nye teleskopet koste mellom 260 000 og 270 000 kroner og er finansiert gjennom kronerulling i Volda. 

– Volda kommune støttet oss med 40 000 kroner, legger amatørastronomen til. 

Håper det vil gi ny oppdagelse

Aarseth oppdaget en komet i 1989 og fikk den oppkalt etter seg. 

– Det er det største som kan skje med en astronom, amatør eller ikke, sier han.

Nå ser den engasjerte pensjonisten grunn til begeistring og håper å gjøre en ny, stor oppdagelse.

– Kanskje en supernova eller en ny komet.

 

Aarseth oppdaget og fikk oppkalt etter seg en komet i 1989. Med den nye teleskopet ønsker han å gjøre nye oppdagelser som setter Kometland på kartet.
Selvlærte Komet-Knut har sett mye mot himmelen helt siden han kjøpte sitt første teleskop i 1963.