– Jeg hadde aldri forestilt meg at en fødsel kunne være så kritisk

Ma Ortiz forteller om sin traumatiske fødsel

OVERLEVDE: Etter den lange dramatiske fødselen fikk Ortiz endelig holde datteren sin. (Foto: Privat)

For fire år siden opplevde Ma Ortiz å nesten miste datterens og sitt eget liv under fødsel. Akuttberedskapen ved Volda sykehus reddet livet deres. 

VOLDA: Det var en komplisert fødsel i 2015 som endte med keisersnitt. Hun forteller at datteren var livløs når hun kom ut. Selv holdt hun på å blø ihjel fordi livmoren hadde sprukket. Hadde ikke akuttberedskapen vært på plass og fort i sving hadde både Ortiz og datteren omkommet. 

– Jeg blir litt irritert når jeg hører igjen at det er snakk om å legge ned traumefunksjonen. Vi bor her vi bor. Ting som stengte veier, innstilte ferger og dårlige flyforhold er ikke uvanlig. Da hjelper det ikke om helikopteret er klart, når det ikke er vær for å fly. At noen skal sitte og bestemme over andre sin skjebne, det fatter jeg ikke rett og slett.

MODELL: Datteren er med mor i fotostudio (Foto: Privat)

Hadde ikke Volda sykehus hatt beredskapen som de har på plass, måtte Ortiz blitt flydd med helikopter til Ålesund for å ta keisersnitt. 

– Jeg måtte på kirurgbordet for å overleve. Det var et fantastisk ambulansepersonell som kom fort og kjørte oss raskt til sykehuset. De skjønte at det stod om livet. Jeg var allerede på vei inn i sjokk da de fikk meg i bilen. Kun få minutter etter jeg ankom mottaket ble det gjort en avgjørelse om rød kode og fult kriseteam. Noen minutter etterpå var datteren min ute og hun var livløs. Hun ble gjenopplivet mens jeg ble liggende på operasjonsbordet lenge fordi livmoren min hadde sprekt. Hadde jeg ikke kommet dit så fort som det jeg gjorde hadde jeg blødd ihjel, og datteren min hadde ikke hatt sjans til å se dagens lys.

BIANCA: Her hviler datteren når hu ikke er i moren sine armer (Foto: Privat)

Helt absurd

– Jeg hadde aldri forestilt meg at en fødsel kunne være så kritisk. Jeg har født flere ganger før og aldri sett for meg at livet kunne være så utrolig skjørt med små marginer mellom liv og død

Familien på seks kunne fort blitt redusert til fire om ikke hjelpen hadde kommet fort og vært i nærheten.

– Hvis man skal være i min situasjon hadde det vært tre barn og stefar uten mor og vi er veldig takknemlige for at det ikke ble sånn. Det er helt absurd at en ambulanse skal måtte kjøre forbi det fantastiske teamet som er der allerede.

Dette var en fødselsrelatert kritisk hendelse. Det fins også andre former for ulykker som trenger traumeberedskap, som bilulykker. Det er et stort omfang av pasienter i ulike situasjoner, avslutter Ortiz.

Påvirker ikke fødselshjelpen

 Janita Skogeng, avdelingssjef i avdeling for fødselshjelp og kvinnesjukdommer i Helse Møre og Romsdal HF, kommer via e-post med følgende presisering av saken:

 – Helseforetaket presiserer at den foreslåtte endringen i traumefunksjonen ved Volda sjukehus påvirker ikke beredskapen i fødselshjelp.