Fargerikt medlem av andeflokken

Ser du nøye på andeflokken ved elvemunningen i Volda, vil du se en som skiller seg fra de andre. Mandarinanden har vært med stokkendene i Volda siden vinteren 2015.  

Til tross for et annerledes utseende, ser den eksotiske anden ut til å ha funnet seg til rette. Det er ikke ornitolog Alv Ottar Folkestad overrasket over.

– Mandarinanden og stokkanden har et gankse likt vingespeil. Den blå fargen på vingene er det viktigste flokksignalet for stokkanden.

EN DEL AV GJENGEN: Ornitolog Alv Ottar Folkestad mener mandarinanda har funnet sin gjeng her i Volda. Foto: Sunniva Nerbøberg

Fra «Den fjerne Østen» til Volda

Selv om anda naturlig opptrer i Asia, klarer den seg godt her i Volda. Mandarinanda har et allsidig kosthold og går fint sammen med stokkanda. Den har ifølge Folkestad vært en tur innom Ørsta, men der var det ikke nok plass. Den fargerike fuglen kom derfor tilbake til Volda og har nå vært her i fire år.

Akkurat hvordan fuglen havnet her er imidlertid ikke sikkert. Generalsekretær i Norsk ornotologisk forening (NOF) Kjetil Solbakken, tror den eksotiske fuglen har rømt fra fangenskap.

– Det er mange fuglesamlere som har disse fuglene, spesielt hannene, på grunn av det fargerike utseendet. 

Folkestad er enig i dette. Han forteller at alle mandarinender vi har i Europa trolig kommer fra fangenskap.

Sosiale dyr

Anda endte nok opp med stokkendene fordi den ikke hadde noe særlig valg. Det blir observert 20-30 mandarinender hvert år i Norge. Å danne en flokk med «sine egne» er dermed ikke så lett. Ifølge Folkestad er ender veldig sosiale og har behov for å være del av en flokk.

– Har de ikke sine egne, finner de noen andre å knytte seg med.

 

Hør også radioreportasjen til Radio Volda om Mandarinanda.