Tips for å kaste mindre mat

Matsvinn

MATREDDING: Redder mat fra å bli kastet. FOTO: Too Good To Go

I 2017 kastet vi 385 000 tonn mat, det er ca. 73 kilo per innbygger. Tallene er fra matvett.no og regnes fra matindustri, dagligvarehandel, hotell, kantine og hos forbrukere.
 

Selv om tallene har blitt lavere de siste 10 årene, kastes det fremdeles for mye mat. Her er fire tips for å unngå matsvinn.

1. Handle inn for hele uken

Planlegg uka. Handler du alt du trenger en dag i uka, minsker sjansen for at du kjøper ting du egentlig ikke trenger.

2. Spis opp maten før du kjøper ny

Spis restene før du handler på nytt. Det finnes mange matretter du kan lage av rester.

3. Gjenbruk

Gamle bananer er for eksempel kjempegode å bruke i bananpannekaker og i smoothie.

4. Frys ned

Har du mat som holder på å gå ut på dato? Legg det i frysen, da holder det seg mye lenger.

Kaster for mye

Ida Iversen sier det lønner seg å ikke kjøpe mer enn du trenger. Hun tipser også om appen Too Good To Go.

–  Jeg har ikke brukt den selv enda, men jeg har lyst å bruke den, sier hun.

Too Good To Go er en app hvor du kan kjøpe mat fra butikker og spisesteder som ellers hadde blitt kastet. Too Good To Go er også en holdningskampanje mot matsvinn.

På nettsiden til Too Good To Go står det at verdens matproduksjon står for ca. 30% av klimagassutslippene. En tredjedel av maten havner i søpla. Når maten går til spille, er ressursbruken bortkastet. Det er dette de ønsker å gjøre noe med.

På Kiwi har de en egen kjøledisk for mat som holder på å gå ut på dato. Denne maten er satt ned med 50 prosent, og hjelper butikken med å kaste mindre mat. Ved denne disken står Magnus Bjørgen og studerer innholdet. Han forteller at han i går brukte appen Too Good To Go, og var svært fornøyd med innholdet han fikk i forundringsposen. Videre forteller han at appen mest sannsynlig er bedre i Oslo, hvor det er et større utvalg. I Volda kan man bruke appen hos Circle K og Geiranger Bakeri.

BILLIG MAT: Magnus Bjørgen og Jørgen Ryggvik Karlsen studerer tilbudsdisken. FOTO: Mari Kippernes

Se Nærsynets reportasje om matsvinn her: