Regjeringen vil øke aktiviteten på verftene 

Mer penger til båtkjøp

POSITIVT: Selv om Kleven tapte kampen mot Vard om å få bygge de neste kystvaktskipene, går verftene en positiv framtid i møte mener Arnfinn Ingjerd. Foto: Arkiv.

Kjøp av skip fra norske verft kan bli enklere. Glimrende, mener Arnfinn Ingjerd i Maritimt forum. Men det er ikke alt i statsbudsjettet han er fornøyd med. 

Regjeringen ønsker å øke låneordningen for kjøp av skip fra norske verft, så lenge skipene skal brukes i Norge. Ordningen på ti milliarder kroner kan sikre flere kontrakter hos verftene. 

– Dette er en sak som regjeringen flagga i valgkampen, og det er jo en positiv sak absolutt. Dette er noe vi i Maritimt forum har etterlyst i mange år. Det vil være viktig for fornyelse av flåten og bra for norske verft, sier Arnfinn Ingjerd, daglig leder for Maritimt forum nordvest. 

Positiv framtid

Hvordan ser de neste årene til den maritime klynga på Søre Sunnmøre ut nå som statsbudsjettet har blitt lagt fram?

– Den maritime klynga på Søre Sunnmøre vil ha en positiv framtid. Det er mye positivt i statsbudsjettet som vil bidra til at den maritime klynga kommer sterkt tilbake, sier Ingjerd, og fortsetter:

– Blant annet er det blitt kjent at Vard skal få bygge tre nye kystvaktskip. Vi er veldig glade for at det kommer til vår region. Kleven er nok ikke like fornøyde med den avgjørelsen, ettersom de var i finalen sammen med Vard. Men uansett blir de bygget i regionen.

Savner penger til forskning

Men Ingjerd er ikke like fornøyd med alt som kom fram i statsbudsjettet torsdag.

– Det er mye positivt som kom fram i statsbudsjettet, men vi er jo skuffa over at forskning på økt verdiskapning i havet ikke blir særlig satset på. Regjeringen satser på forskning og de har dobla midlene til næringsretta forskning siden 2013, men for oss i den maritime næringen er det en skuffelse at bevilgningene ligger på nesten samme nivå som i 2010.