Har bare fått holde åpent i 35 dager

Milde vintre gir tørre bakker

BAR BAKKE: Skisenteret i Volda må stenge dører og trekk grunnet mangel på snø.

Volda skisenter har fått kjenne på effekten av det milde vinterværet.

Etter en relativt snørik januarmåned og de første dagene i februar, kom mildværet og satte en brå stopper for skiglade voldinger.

– Ja, det er kjedelig at mildværet kom midt i februar, sier driftsleder ved Volda Skisenter, Øyvind Flåskjer. Han skulle helst sett at minusgradene varte lengre.

Volda skisenter fikk holde åpent i 35 dager før plussgradene kom og stoppet skigleden. Både for besøkende og for Volda skisenter er det trist at snømangelen hindrer folk å stå på ski. Når det er lite drift i anlegget er, det naturlig nok ikke inntekter svarer Øyvind Flåskjer på spørsmålet om mildværet får økonomiske konsekvenser for skianlegget.

BAR BAKKE: Uansett hvordan man stiger på, er det lite snø å stå på. Foto: Simone Kofod Nørgård

Styreleder ved Volda Skisenter, Jens Standal, konstanterer at han, i likhet med andre som liker å stå på ski, er bekymret for klimaendringene. Men han tror og håper at det vil komme noe snø i løpet av mars. Kunstsnø vil ikke være aktuelt med tanke på tilgang til vann og kostnader hos Volda Skisenter, får Nærnett opplyst.

I følge Ørsta skisenters hjemmesider holder de åpent tross mildværet.

Hornindal Skisenter holder åpent, grunnet at det er litt kaldere i Hornindal, og takket være kunstsnø i bunnen av trekket.

Mildt vær og tidlig vår er konsekvens av klimaendringene

 Det er klart at varmere klima har sammenheng med mildere vintre over tid, sier klimaforsker ved CICERO, Marianne Lund til Nærnett.

Hun understreker at det vil varigere fra vinter til vinter. Mildere vintre og tidligere vår er noe man må belage seg på i fremtiden. En konsekvens av klimaendringene vil være at variasjonene vil bli større, blant annet at man får sprengkulde som i fjor og en mild vinter som i år.

Utslippene globalt har økt, men flere land har redusert sine utslipp.

Til tross for Paris-avtalen, har de globale utslippene økt. Dette skyldes spesielt utviklingsland i Asia som har økt sine utslipp. Norge og andre europeiske land har redusert sine utslipp, men ikke i det tempoet som Paris-avtalen krever.

Norge er forpliktet til å redusere sine utslipp med 30 prosent frem mot 2030, som følge av EUs ambisjoner om klimagassreduksjon.

I februar 2019 var det 3,5 grader varmere enn normalen på landsbasis.

Fylkesrekorden for Møre og Romsdal var på 18,9 grader på Sunndalsøra malt 23.02.1990

Global oppvarming skyldes klimagassutslipp som fører bla til mildere klima

CICERO Senter for klimaforskning er Norges fremste institut for tverrfaglig klimaforskning.

kilde yr.no