Miljøløsning på Volda stadion

Miljøløsning på Volda stadion

FORNØYDE: Jan Ove Høydal (t.v.) og Eivind Dahl oppgraderer Volda Stadion. (Foto: Niklas Løkken)

Gummigranulat fra Volda Stadion har tidligere rent ut i Øyraelva. Nå tror VTI Fotball at de har funnet en løsning på problemet.

I løpet av året vil VTI Fotball legge nytt kunstgress på Volda stadion. Kunstgresset vil være fylt med «Bionic Fibre», som skal være et mer miljøvennlig alternativ sammenliknet med gummigranulatet som tidligere lå på banen. I tillegg vil klubben legge rister, granulatfangere, rundt banene som vil samle opp restene av innfyllet.

LØSNING: VTI Fotball vil sørge for at granulaten ikke renner ut i naturen. Foto: Fredrik Bakke.
LØSNING: Rister vil sørge for at granulaten ikke renner ut i naturen. Foto: Fredrik Bakke. 

Nærnett har tidligere skrevet om hvordan gummigranulatet fra kunstgressbanene ved Volda stadion renner ut i Øyraelva og Rotevatnet når snøen smelter. Gummigranulatet er opphakkede bildekk. Store mengder mikroplast har dermed blitt til fôr for laks, ørret og den utrydningstruede elvemuslingen. 

En oppgradering

Jon Ove Høydal er en del av prosjektgruppa som har bestemt hvilket innfyll VTI Fotball burde gå for. Han sier at det var flere grunner til at kunstgressbanen må skiftes ut.

– Vi bytter ut banen først og fremst fordi den er utslitt, noe som øker skaderisikoen for spillerne. Samtidig har vi nå muligheten til å gå for et mer miljøvennlig alternativ.

Høydal forteller at de har tatt seg god betenkningstid før de bestemte seg.

– Hele prosessen har kanskje tatt et halvt år. Vi vurderte å legge et nytt, granulatfritt dekke som blir produsert i Sveits. Men dette var et veldig dyrt dekke, og det hadde heller aldri blitt prøvd i Norge før.

Klubben skal også installere et nytt vanningsanlegg ved banen. 

GRANULATFANGER: Her vil rister samle opp innfyll på avveie. FOTO: Niklas Løkken.
GRANULATFANGERE: Her vil rister samle opp innfyll på avveie. (Foto: Niklas Løkken)

– Det vil ikke være miljøvennlig å legge et dekke som kanskje må byttes i løpet av et par år fordi det ikke tålte det vestlandske klimaet.

Høydal sier at det nye innfyllet vil bli en tung investering for VTI Fotball. «Bionic Fibre» vil koste 700.000 kroner mer enn det svarte gummigranulatet. VTI Fotball søkte derfor til kommunen om midler. Kommunen svarte med å støtte opp prosjektet med over 1,7 millioner kroner.

Volda stadion oppgraderes

VTI Fotball vil også oppgradere garderobene på Volda stadion, i tillegg til å bygge ny speakerbod ved siden av banen.

Eivind Dahl presenterte oppgraderingene på VTI Fotball sitt ekstraordinære årsmøte i går kveld. Han forteller hvorfor VTI Fotball velger å bygge ut anlegget.

– Klubben har hatt en flott utvikling de siste årene. Da blir det enda viktigere med et godt anlegg. Vi håper det bidrar til at vi får skapt gode forhold for all aktiviteten som skal pågå her.

Hør Radio Volda sin sak her!

(Radioreporter: Ane Thingstad)

Faktaboks

  • I februar 2018 vedtok Stortinget at alle kunstgressbanene i Norge skulle ha utstyr som samler opp gummigranulatet rundt banen, fra og med 1. januar 2019.
  • Vedtaket ble sendt på høring av Klima– og Miljødepartementet i juli i år, høringsfristen er 31. oktober.