– Vi har hatt alvorlige trafikkulykker med mobilbruk som en stor årsak

Mobilbruk i trafikken

FARLIG: Det er mange som liker å oppdatere via sosiale medier. FOTO: Viktoria Hellem-Hansen

Bruk av mobil under bilkjøring kan få fatale konsekvenser.

Mandag 5. mars var det kontroll i Hareid om mobilbruk i trafikken, og seks personer fikk forenklet forelegg for bruk av mobiltelefon. 

Kontrollene av politiet skjer flere ganger hver dag, rundt om i distriktet. 

– Vi har en post som står litt fram i veien som ser hvordan de sitter i bilen, og om de sitter med telefonen. Vi oppdager som regel noen hver gang, forteller oppdragsleder Ragnvald Rasmussen til Nærnett.

Saftig bot

Du kan få 1650 kroner i bot om du blir tatt ved bruk av mobil i trafikken, men dette er ikke det verste som kan skje. 

– Trafikkbildet endrer seg veldig fort i løpet av få sekunder. Du mister fokuset i de få sekundene som kan være avgjørende. 

– Jeg vet at vi har hatt alvorlige trafikkulykker hvor mobilbruk har vært stor årsak til at det har skjedd, sier Rasmussen.

«Ikke forstyrr sjåføren»-funksjon

Apple har lagt inn i den nyeste oppdateringen at man kan velge å "ikke forstyrre sjåføren" når man kjører. Når man går inn på "ikke forstyrr" på innstillinger, kan må gå videre inn og aktivere "Ikke forstyrr sjåføren". 

Iphone-innstilling
Sånn ser det ut på innstillinger til iPhone. FOTO: Skjermbilde

Tekstmeldinger dempes og blir ikke vist på skjermen. iPhone vil sende et autosvar til avsenderen, og du kan tilpasse svaret selv. Når noen svarer med «haster» på autosvaret ditt, vil alle videre meldinger fra den personen slippe gjennom for resten av turen.

Varslinger vil bli dempet, bortsett fra nødvarsler, nedtellinger og alarmer. Telefonanrop vil kun tillates når iPhonen din er koblet til bilens Bluetooth-anlegg eller til et håndfrisett, eller hvis du har tillatt noen anrop i Ikke forstyrr-innstillingene. Siri vil lese opp svarene, slik at du slipper å se på iPhonen og skjermen vil ikke lyses opp. Dette står i informasjonen til Ikke forstyrr-instillingene. 

Ny teknologi kan føre til en bedring

Hyppigere bruk av handsfree kan føre til en tryggere opplevelse.

– Vi oppdager stadig vekk noen som bruker mobilen i trafikken, om det har blitt bedre tør jeg ikke å si, men stadig flere har hvertfall fått installert DAB-radio med innebygget handsfree, sier oppdragsleder Rasmussen til Nærnett.