Multitasking gjør deg nødvendigvis ikke mer effektiv

multitasking

FLERE TING PÅ EN GANG: Mange strever med at tiden ikke strekker til, er multitasking da løsningen? Illustrasjonsfoto: Håkon Kvam Lyngstad.

Sjefen vil du skal levere, ungene må hentes i barnehage og middagen må handles inn. Tidsklemma roper, er det kvinner eller menn som takler den best?

Multitasking, som på godt norsk betyr å utføre flere oppmerksomhetskrevende oppgaver samtidig, er en stor del av vårt daglige liv. I et samfunn hvor alt beveger seg raskt, har vi blitt nødt til å tilpasse oss og sjonglere flere ting på en gang.

Multitasking er et ord vi ofte hører i tilknytting til kvinner. Husmoren som på magisk vis rekker å lage middag, vaske klær, kjøre barna på skolen og samtidig gå på jobb. Alt på en gang. Dermed er det nok et kjent faktum at kvinner er best på multitasking. Eller er de det? 

Menn er flinkere på konkrete oppgaver

Professor ved Universitet i Stockholm, Timo Mäntylä, forklarer at på grunn av kvinners rolle i samfunnet gjennom historien, er det ofte de som jobber og multitasker mest. 

– Eksperter er vanligvis flinkere på multitasking enn de som ikke er det, og på grunn av kvinners sosiale rolle i samfunnet har de blitt naturlig flinkere på multitasking. Spesielt når det kommer til åpne oppgaver, som for eksempel å ta vare på flere unger samtidig mens man lager middag. 

Selv om kvinner ofte er best, viser Mäntyläs forskning at menn ikke henger langt etter. Under eksperimentet måtte 160 kvinner og menn utføre oppgaver som lignet på ting man ville ha gjort i hverdagslivet. Da oppdaget han blant annet at menn er flinkere på å gjennomføre flere oppgaver samtidig hvis kvinnen har eggløsning.  

– Ingen tidligere studier hadde testet dette under rettferdige forhold for begge kjønn. Arbeidet mitt viste at når rollen rundt oppgaven blir mindre, og oppgavene mer konkrete, så blir forskjellen mellom kjønnene redusert. Et eksempel på dette kan være f.eks. å løse et mattestykke mens du går på en tredemølle. 

Anbefaler å ikke multitaske 

Mange tror gjerne at å være god på multitasking gjør deg mer effektiv, men forskning viser at det ikke nødvendigvis er slik.

– Personer som er flinke på multitasking opplever gjerne symptomer som ligner på jobbrelatert stress, spesielt nå som vi lever i en så digitalisert verden. Noen forskere har oppdaget at flere får dårligere konsentrasjon, og opplever tendenser som kan minne om ADHD. Mens andre mener at multitasking gjør at du blir flinkere på å løse oppgaver, men forskningen på dette er fortsatt i en tidlig fase, sier Mäntyläs. 

Vi tester

De lærde strides i spørsmålet om hvilket av kjønnene som tåler presset ved å utføre flere oppgaver på en gang. Derfor har Nærnett i en uhøytidelig test sjekket om det er kvinner eller menn som scorer flest poeng. 

Se testen i sin helhet i videoen under:

Testen viser at mennene var flinkest til å fullføre flest av oppgavene på minst mulig tid. Marginen for seieren var ganske minimal, i gjennomsnitt brukte kvinnene 9 minutter på å få til oppgavene, og mennene brukte i gjennomsnitt 8,92 minutter.