– Skulle ønske det var en butikk her

Næravisa - Bjørke-beboere (Bjørxit)

STAS: Sverre B. Bjørke og Kirsten Bjørke sitter utenfor huset sitt og leser om seg selv i avisen. Begge ser bort til naboen, «Post-Sverre». Foto: Magnus Waaler 

– Jeg skal se om jeg har fått posten, men den kommer vel ikke før om et kvarter. 

Ganske nøyaktig ett kvarter senere kommer postbilen med posten. Postkassene på Bjørke, nærmere bestemt på Leikvollen, har nettopp blitt fylt opp av reklame, brev og aviser.

For på dagen etter Stortingsvalget er nabolaget ekstra spent på hva Sunnmørsposten har skrevet om valget, og da avisen kom til Bjørke og intervjuet velgerne i stemmelokalet på Haukly. 

Les også: Bjørkes hotellfadese.

POST-SVERRE: Sverre Bjørke, også kjent som «Post-Sverre» viser stolt frem sidene av seg selv i Sunnmørsposten. Foto: Magnus Waaler

«Hele» nabolaget i avisa

«Håper og trur våre stemmer gjer ein ørliten skilnad.»  

Overskriften på artikkelen peker på Stortingsvalget, men også om fremtiden for Bjørke. 

I slutten av måneden skal det avholdes folkemøte om hvorvidt Bjørke skal inn i Volda kommune, eller forbli i Ørsta. Da vil deres stemmer telle – enda mer enn ved Stortingsvalget.

Men for ekteparet Kirsten og Sverre Bjørke er det mer spennende å sjekke postkassa, enn å tenke på det kommende folkemøtet. 

Kirsten og Sverre Bjørke sitter på benken utenfor huset sitt. Det har de ikke kunnet gjort så ofte i sommer, siden været har vært av det våte slaget. Det kribler litt i magen for Kirsten, for i likhet med Post-Sverre, er også hun i avisen. 


En drastisk nedgang i folketallet

For det er ikke bare ved bruken av stemmeretten det handler om ein skilnad, eller forskjell. For Kirsten og Sverre B. Bjørke har bodd nesten hele livet sitt i den lille bygda, og skjønner nesten ikke hvordan det er mulig at det har blitt så forskjellig fra hvordan det var, til hvordan det ser ut nå. 

– Jeg hadde aldri forestilt meg hvordan det kom til å se ut. Det er veldig trist, sier Kirsten. Det hun sikter til som er trist, er fraflyttingen fra Bjørke.  

– På 60-,70- og 80-tallet var det mange flere folk her. Det var nesten 300 mennesker som bodde her ute. Vi hadde to naboer som begge hadde tre barn hver, og det var et yrende liv. 

Les: Grensejustering splittar Bjørke.

Ønsker seg butikk

Men det er det ikke lenger. Det er litt ulike tall som blir brukt om folketallet på Bjørke, men rundt 120 er ofte nevnt. I en liten bygd med få mennesker og lite gjennomfart, fører det til et smalt kundegrunnlag. To butikker og postkontoret har blant annet blitt nedlagt. 

Kirsten trenger ikke mange sekundene for å tenke ut et svar på hva Bjørke mangler: 

– En butikk. En matbutikk, sier hun litt oppgitt.  

Bor du på Bjørke og skal handle, er nærmeste butikk i Hornindal. 20 kilometer unna.

Les: Folkemøte på Haukly avlyst.