– Lokalbefolkningen er den viktigste grunnen til at vi kan holde åpent

Butikker i Volda og Ørsta sliter med få kunder, og flere butikker har blitt lagt ned i løpet av de siste årene. Urke landhandel klare seg, selv med få innbyggere.

I den lille, koselige bygda Urke bor det rundt 50 mennesker. Det er flere eldre enn unge i nærheten av butikken. Likevel er den åpent hele året, mye takket være kreative løsninger til fordel for både butikken og lokalbefolkningen.

Bak Disken: Rikke Dahl er én av to ansatte. Foto: Håkon Kvam Lyngstad

– Selv om vi får god hjelp av campingen er det lokalbefolkningen som er den​ viktigste grunnen til at vi kan holde åpent, forteller Rikke Dahl, som jobber i lokalbutikken Urke. 

Hun forteller at antall kunder i løpet av en dag kan variere veldig, og at turistnæringen er svært viktig for at virksomheten overlever. 

– Om sommeren kan det være 30 telt på campingplassen utenfor. Det er midt i smørøyet for fjellinteresserte, ettersom Saksa og Slogen er kjente fjell. 

Bygdas ryggrad

Videre forteller Dahl at butikken fyller mange av de viktigste funksjonene i bygda. Den lille kolonialforretningen tilbyr nemlig både posttjenester og apotekvarer. 

– Vi får tilsendt både reseptbelagte og vanlige apotekvarer fra Sæbø, som lokalbefolkningen kan hente her, sier hun. Hun opplever også at det er dugnadsånd blant de lokale for å holde butikken i videre drift. Blant annet hjelper rutebussen til med å levere varer hos eldre lenger opp i dalen, nedpakket av de ansatte.

– Vi selger mest dagligvarer, men forsøker å selge lokalproduserte klær og bursdagskort som gir oss et slags særpreg, sier Dahl. 

Merkurprogrammet

Butikken på Urke er en del av Merkur-programmet, et kompetanseprogram for utkantbutikker. Dette retter seg mot butikker der nærmarkedet er spesielt lite og avstanden til andre matbutikker er minimum 10km.

Merkurprogrammet gir ikke direkte driftsstøtte, men driver kompetanseutvikling og rådgivning rettet mot butikkdrivere, og forvalter enkelte ordninger for leveringsstøtte. Kompetanseutvikling og rådgivning rettet mot butikkdrivere, og forvalter enkelte ordninger for leveringsstøtte.

Håper på tilflytting

Lokalprodukt: Urkingene samarbeider mye med butikken, og lager unike varer butikken selger. Foto: Håkon Kvam Lyngstad

Det er flere eldre enn yngre som bor i bygda. På sikt truer dette butikkens framtidsutsikter, dersom ikke utviklingen snur. 

– Det er selvfølgelig dumt at det er en overvekt av eldre i bygda, men det er stadig flere som ønsker å bosette seg her.

– Det går riktig vei, men ikke fort nok, men det er stadig flere som ønsker å bosette seg her, mener Dahl, som understreker at det for øyeblikket er nok folk i bygda til at butikken klarer seg.