«Bedre med en trussel enn å faktisk gjøre det»

Narkotikarettssak Søre Sunnmøre

AMFETAMIN: Under et beslag fant politiet ca. 600 gram amfetamin på den tiltalte mannen fra Volda. Foto: Politiet 

Mannen i trettiårene fra Volda som var under tiltale i Søre Sunnmøre tingrett for en rekke forhold, erkjente onsdag straffskyld for samtlige tiltalepunkt.

SØRE SUNNMØRE TINGRETT (NÆRNETT): Tiltalte har selv ønsket en rettssak hvor han kan få opp alle sine saker, og forsvarer ga skryt til aktoratet for jobben de har gjort ved å samle alle punktene tiltalte er beskyldt for til én rettssak. 

Det mest alvorlige punktet i tiltalen var grov narkotikavirksomhet. Mannen skal ha oppbevart over 2,5 kg narkotika, deriblant over 2 kg amfetamin. Tiltalte erkjente dette forholdet i retten. 

Aktor la ned en påstand om tre år i fengsel, med en strafferabatt på 1 år for tilståelse og med hensyn til at mange av forholdene var gamle. Det ble også lagt ned påstand om at tiltalte skulle fratas kjøreretten for alltid og at et utbytte på kroner 3000 skulle inndras. Dommen er ventet å komme på fredag.

«Det er noe der»

Da tiltalte ankom Volda etter en tur på Østlandet, beslagla politiet rett over 1 kg narkotika.  

– Jeg sitter på bussen, og ser ut av vinduet at politiet er på vakt. De visste at jeg var på vei tilbake. Jeg kunne valgt å stikke av, men bestemmer meg for å gå av bussen slik at politiet ser meg. De spør hva jeg har i sekken, og jeg svarer at «det har ikke akkurat vært noen glansdager» hvorpå de spør om det er noen ulovligheter i sekken. Da svarte jeg «det er noe der, men det er et såpass stort kvantum, at det er ikke noe vits å ta det opp her.»

Politiet sjekker sekken, og finner ca. 525 gram amfetamin og ca. 525 gram hasj.

HASJBESLAG: Dette beslaget ble gjort da politiet åpnet sekken til tiltalte. Foto: Politiet 

Slitt med rus i nesten 20 år 

Tiltalte forklarer at han har slitt med rus og alkohol siden han var 15-16 år, og at han bruker rundt 100 gram amfetamin i måneden til eget bruk. Da tiltalte var 26 år, fikk han diagnosen ADHD. Om hvordan han blir påvirket av amfetamin, forklarte han følgende: 

– Amfetamin på meg fungerer slik at jeg får en enorm kjærlighet for medmennesker og meg selv. Jeg blir rolig, og får lyst til å leve livet. Ritalin gir ikke den samme lysten og kjærligheten, det er et dårlig produkt i forhold til amfetamin. 

Tiltalt for en rekke trusler 

Videre i tiltalen er tiltalte beskyldt for en rekke trusler og vold mot flere personer. Om én av hendelsene forklarer tiltalte at han var beruset, og at han på et tidspunkt ble låst ute fra sin egen bolig. 

– Da klikker det for meg, og jeg slår til ham. Da politiet kom, så følte jeg meg urettferdig behandlet, og i aggresjon så spyttet jeg på politiet. Det beklager jeg, fortalte tiltalte under sin forklaring. 

Samtidig skal tiltalte ha truet med å drepe samme person som han slo til. Tiltalte husker at han slang en setning, men at trusselen med å drepe kom i ren frustrasjon. 

– Jeg hadde ikke noen hensikt med å gjøre det. Jeg er aldri langsint, som regel er det alkoholen som forårsaker en atferdsendring hos meg. Jeg burde jo ikke drikke, men rusen har satt sitt tak på meg, forklarte tiltalte. 

Han skal også ved flere anledninger ha truet en NAV-ansatt, og kommet med trusler om å rive ned hele NAV-kontoret. 

«For meg var det bedre med en trussel enn å faktisk gjøre det», forklarte den tiltalte under sin forklaring. 

I oktober 2016 fant tiltalte en lommebok med tilhørende kode. Mannen i trettiårene forklarte at å finne denne lommeboken var som å finne en firkløver.

– Jeg har aldri hatt en fast inntekt. Jeg prøvde å ta ut penger, og det gikk. Jeg ville bare ha de pengene i baklomma, sa han. 

– Jeg ønsker å stoppe nå 

Tiltalte forklarte i retten at dette er første gang på 20 år at han er helt rusfri. Nå ønsker han å kjempe videre for en rusfri fremtid. 

– Jeg tror sjelen og kroppen er såpass ødelagt at hvis jeg går tilbake nå, så har jeg ikke mange år igjen. Jeg ønsker egentlig bare å stoppe nå, og se fremover. Det vil være veldig vanskelig i en celle hvor man ikke får snakket ut om det man har opplevd. Jeg aksepterer at jeg er slik jeg er, men jeg trenger behandling og jeg ønsker å gjøre opp for meg.

Tiltalte sa også at han nå ønsker å bruke sin erfaring til å hjelpe andre. 

– Når jeg får ting mer på plass, så ønsker jeg å holde foredrag på barne- og ungdomstrinnet. Jeg ønsker å snakke om alt rusen medfører seg, og hvorfor man havner der. Det er en liten drøm jeg har, forklarte den tiltalte mannen.