Frustrert over vannmangel under storbrann  

Nedbrent etter vannmangel

REDD: Geir Holen er skremt etter den voldsomme brannen på Vartdal og bekymrer seg for alle i området som risikerer å bli utsatt for det samme.  Foto: Torgeir Knutsen. 

Naboen til branntomta i Vartdal frykter at flere hus er i fare etter vannproblemet som oppstod under brannen 

Geir Holen er helt fortvilet etter nabohuset i Vartdal brant ned til grunne i går. Brannvesenet sto der uten vann under deler av slukkinga. Nå er han redd for resten av bygda. 

– Dette gjelder alle husene her, vi er helt avhengig av å ha vann når det brenner. Her må det gjøres noe, vi kan ikke finne oss i det her. Vi burde jo ikke betalt eiendomskatt når det ikke er ordentlig brannvern, fortviler Holen.

​ ​– Det er mange hus her og alle er i samme situasjon. Det er nok til drikkevann, men ikke nok til å slukke en brann altså, forteller han videre. 

Bekrefter vannmangel

 
BORTE: Slik så det ut morgenen etter brannen.       FOTO: Torgeir Knutsen

Lennsmann i Ørsta, Guttorm Hagen bekrefter at brannmannskapet slet med vanntrykket under slukkingen. 

– Vannverket som er der ute har ikke nok vanntrykk i hydranten. I går måtte de kjøre opp og ned til Vartdal for å hente vann, forteller Hagen. 

Flere utsatt 

Lennsmannen forteller videre at dette problemet kan ramme flere mennesker i Ørsta.  

– Det er en del områder på bygdene i Ørsta der det ikke er offentlig vanntilførsel. Der må de benytte store tankbiler. Det tok 30 minutter før tankbilen fra Ørsta var på plass ved brannen, forteller Hagen. 

BEKREFTER: Lensmann Guttorm Hagen forteller at det kan gjelde fler hustander.    Foto: Bjørn Wahl

Naboen først på stedet

Det var Holen som først kom til det brennende huset. Det som møtte han var sjokkerende.  

– Naboen litt ned i dalen ringte og fortalte at han hadde sett flammer i huset. Da løp jeg ned, men huset sto jo i fult fyr. Jeg greide å komme meg bort til et vindu for å se om det var noen der inne. Det var det heldigvis ikke. 

Livredd for eget hus

Holen fikk beskjed om at han måtte ut av sitt eget hus for sin egen sikkerhet. Det har fortsatt satt en støkk i han etter at nabohuset brant til grunne. 

– Jeg syntes dette var utrivelig. Det sto jo gnister 20 meter opp i været her. Det var helt forferdelig. Jeg var så redd at jeg skalv. Brann skal man ha respekt for. Jeg var redd for at huset og låven skulle ta fyr, forteller en nedbrutt Holen. 
 

BERØRT:  Geir Holen utenfor sin egen låve. Røyken stiger fortsatt fra det nedbrente huset i bakgrunnen.       FOTO: Torgeir Knutsen

 Videre etterforskning 

Lennsmann Hagen forteller at etterforskningen ikke har startet enda og at de venter til de får annledning til å dra på stedet. 

 

Torgeir Knutsen

Les flere artikler fra Torgeir Knutsen.

Journalistikkstudent ved høgskolen i Volda

Truls Fenre

Truls Fenre

Les flere artikler fra Truls Fenre.