Domstolkommisjonen vil samle tingrettene i Møre og Romsdal til ett fylkesting

Nedlegging av Søre Sunnmøre tingrett

KVALITET: Stortingspolitiker Jenny Klinge (Sp) sier det er høy kvalitet på Søre Sunnmøre tingrett. (Illustrasjonsfoto: Tobias Brøste Båkind)

– Dersom dette stemmer så synes jeg først og fremst at det er veldig synd for brukerne, sier sorenskriver Elisabeth Wiik. 

I en rapport fra Domsstolkommisjonen kommer det frem at de foreslår å legge ned tingretten i Volda og Molde. Forslaget skal legges fram for justisminister Jøran Kallmyr (Frp) på tirsdag.

Det var Adresseavisa som først omtalte saken. De skal ha fått tilgang på kommisjonens rapport.

Trist for brukerne

Elisabeth Wiik forteller at hun ikke har lest forslaget fra kommisjonen, og vet ikke om lekkasjen stemmer.  

– Dersom dette stemmer så synes jeg først og fremst at det er veldig synd for brukerne. Det er trist at en ikke ser at det er behov for gode tilbud på Søre Sunnmøre også. 

LEGGES NED: Domstolkommisjonen foreslår å samle tingrettene i fylket til Møre og Romsdal Tingrett. I så fall vil Volda miste sin lokale tingrett. (Foto: Tobias Brøste Båkind.)

Ifølge Adresseavisen foreslår kommisjonen å samle de fire tingrettene Nordmøre, Romsdal, Sunnmøre og Søre Sunnmøre til et samlet fylkesting, «Møre og Romsdal tingrett». Mens rettstedene i Volda og Molde foreslås å legges ned, ønsker kommisjonen å holde liv i Ålesund og Kristiansund. 

Wiik forteller at det ikke er overraskende dersom det blir foreslått at Ålesund skal være hovedstedet for en fylkestingrett.

– Tre av medlemmene i kommisjonen er fra Ålesund, blant annet sorenskriveren. Så det er ikke overraskende, sier hun. 

Hva som kommer til å skje videre er vanskelig for Wiik å kommentere, men hun håper politikerne vil vurdere saken annerledes når forslaget skal til politisk behandling.

Les Også: –Tror ikke vi får fortsette med så liten domstol som vi har i dag

– Forslaget er helt bak mål

Jenny Klinge (Sp), sitter i justiskomiteen på Stortinget, og er selv fra Møre og Romsdal. Hun er bekymret over forslaget fra Domstolskommisjonen.

– Jeg synes at forslaget er helt bak mål, rett og slett. Det innebærer i praksis en halvering av dagens tingretter i Norge, som igjen betyr en halvering av tingretter i Møre og Romsdal.

VIKTIG: Jenny Klinge (Sp) forteller at det er viktig å bevare de mindre tingrettene. (Foto: Stortinget)

Klinge forteller at hun selv har vært flere ganger på besøk i Volda og kjenner godt til tingretten og jobben som sorenskriver, Elisabeth Wiik, gjør. 

– Jeg vet at Søre Sunnmøre tingrett er en godt fungerende tingrett. De har god rekruttering på stillingene som de utlyser, det er god kvalitet på arbeidet som de utfører, og de har en sorenskriver som er veldig dyktig til å sette ord på hvorfor det er viktig å beholde de mindre tingrettene. 

Kvalitet uavhengig av størrelse

Jenny Klinge (Sp) tror at størrelsen på domstolene vil være et argument for nedleggelse. 

– Regjeringspartiene kommer sikkert til å argumentere for at mindre domstoler er farlig for rettsikkerheten. Det er bare tull, sier hun og holder frem.

– Kvaliteten på domstolene varierer uavhengig av størrelse.  I Norge har vi godt fungerende domstoler, både blant de mindre og blant de større domstolene. 

Siden tingretten i Volda og Molde står i fare for nedleggelse er hun spent på om det vil bli et samarbeid mellom ordførerne.

– Jeg er spent på om ordføreren i Molde, Torgeir Dahl (H), kan gå sammen med påtroppende Volda-ordfører Sølvi Dimmen (Sp), i en felles kamp for å beholde alle tingrettene i fylket. 

Klinge forteller at forslaget mest trolig vil behandles i Stortinget, dersom ikke, kommer de til å kreve det.