- Han var en nestor i kunstmiljøet i Volda

ERFARNE: Vidar Eikrem og Ivar Olaisen har vært aktive i Volda kunstlag i en årrekke

Nils Vålnes hedres i minneutstilling denne uken. Han har betydd mye for kunstmiljøet i Volda.

Nils Vålnes sine verk har prydet veggene i  hjørnelokalet på Spinneriet siden forrige fredag. Det er i forbindelse med Volda Kunstlag sitt 80-årsjubileum at minneutstilligen er satt opp.

Mennene bak arrangementet synes valget av kunstner var enkelt.

– Vålnes har vært en nestor i kunstmiljøet i bygda, sier arrangør Ivar Olaisen. Videre forteller han at kunstneren var medgrunnlegger av Volda Kunstlag i 1937, og at han er en av dem med den jevneste produksjonen av bilder kunstlaget har hatt.

– Jeg tror det er et stort marked for kunst i Volda, hvertfall større enn i Ørsta.

Allsidig og populær

Stadig eksperimentering med både teknikk og motiv gjorde Vålnes kjent, og han blir beskrevet som en av de mest spennende lokale kunstnerne i sin tid.  

Allerede som 18-åring kunne man se talentet til Vålnes, for eksempel i "Gamle-gymnaset", en tegning han lagde som 18-åring, mener Olaisen. På samme tid gjorde han seg også kjent i bygda gjennom en rekke karikaturer av kjente voldinger. De aller fleste arbeidene som er utstilt på Spinneriet denne uken er derimot fra 1970-80-årene.

– Vi har lånt bilder fra hjem over hele Sunnmøre.

Arrangørene sier dette skyldes at tidligere arbeid var vanskelig å finne, men de lover at bredden i utstillingen gir et riktig inntrykk av den allsidige kunstneren.

– Vi har lånt bilder fra hjem over hele Sunnmøre. Eierne er tydelig veldig glad i de lokale motivene, og jeg vil tro at alle hjem i området har et bilde av Vålnes på veggen, forteller Olaisen.

Suksess

På åpningsdagen hadde utstillingen over 70 besøkende. Olaisen antar at det vil komme et sted mellom 300-400 personer før lokalene lukker dørene fredag 3. mars. – Minneutstillingen har så langt vært en stor suksess, sier Olaisen.

Tilbake til storhetstiden

Volda hadde en gang det største kunstmiljøet mellom Bergen og Trondheim med nesten 500 medlemmer og 12 til 15 utstillinger i året. I dag deler kunstlaget lokale med Ørsta kunstlag i Ørsta sentrum. Det synes Eikrem er merkelig. Han mener at et fast lokale i Volda kan føre kunstlaget tilbake til storhetstiden. – Jeg tror det er et stort marked for kunst i Volda, hvertfall større enn i Ørsta.

Eget galleri

Under kunstlagets storhetsperiode på 1970-80-tallet, var Vålnes en pådriver for at de skulle ha et eget galleri. Fra 1979 til 1990 drev de et eget galleri i Gymnasvegen i Volda sentrum.

De forteller videre at de var heldige på den tiden fordi banksjefen var veldig kunstinteressert.  – Vi fikk derfor låne lokalet gratis. Vi får låne dette lokalet på Spinneriet kostnadsfritt, men med en gang det kommer en butikk som vil inn her, må vi nok bort, sier Vidar Eikrem.

Eddad

Les flere artikler fra Eddad.

Sindre Lie

Les flere artikler fra Sindre Lie.