–Det er tydelig at folk ønsker et slikt tilbud

Ørsta og Volda Bryggarlaug med nytt klubbhus

Innen 1. April skal dette stå klart som nytt klubbhus for Ørsta og Volda Ølbryggarlaug. Foto: Henrik Røyne

Ølbryggerne i Ørsta og Volda Bryggarlaug jobber iherdig med å få på plass sitt eget lokale. Planen er å få det ferdig før 21. april. 

 –Intensjonen er at vi kan ha medlemskvelder her en gang i måneden, der folk kan ha med sitt eget fat og man kan smake og komme med tilbakemeldinger. Så blir det kanskje bryggekurs og ølsmaking hvis vi kan navigere rundt det lovlige. Jeg tror dette blir bra, sier Eirik.

Styreleder og ølentusiast Eirik Hoem. Foto: Henrik Røyne 

Lokalet, som egentlig var en pub for mange år siden, befinner seg på Strandgata i Ørsta sentrum. Mye av de gamle møblene og interiøret fra puben er fremdeles intakt. Noe rives ned og noe blir bevart - og det nye klubbhuset blir kanskje heller ikke så ulikt en pub når det blir ferdig. 

Bryggerlaget har ikke så mye annen kapital utover det som blir samlet inn av medlemskontingenten. Dermed er oppussingsarbeidet avhengig av god gammeldags dugnadsånd. Heldigvis er det mange av medlemmene som engasjerer seg for at bryggerlaget går rundt. 

 –Vi har jobbet her tre ganger før påske, og dugnadsånden står sterkt. Det er tydelig at folk har lyst til at det skal komme et slikt tilbud. Det er bedre at folk har en felles arena for ølbrygging enn at de holder på for seg selv. Man kan holde på i en litt større skala her enn det man kan gjøre hjemme, sier Eirik. 

Slik ser en kjele ut som man bruker til å brygge øl på. Foto: Henrik Røyne

Et samlingspunkt  

Siden bryggerlaget ble startet opp i fjor sommer har de klart å verve mellom 50 og 60 medlemmer. I mars arrangerte de også et ølbryggermesterskap på Ørsta kulturhus, hvor rundt 180 forskjellige hoder gikk inn og ut av døren. Tidligere har det ikke eksistert et felles faglig miljø for ølbrygging i de to kommunene. 

 –Man kan utveksle erfaringer og kunnskap, i tillegg til å snakke med likesinnede om interessen sin. Det er fort gjort å synes at ølet man selv lager er godt, men man blir mye bedre på å høre tilbakemeldinger fra andre, legger Eirik til.

Humle, malt og gjær er blant ingrediensene man bruker til å brygge hjemmelaget øl. Bildet er tatt på ølseksjonen på Jernia Ørsta, som er strategisk plassert rett under det nye klubbhuset. Foto: Henrik Røyne 

 

 

Henrik Hokaasen Røyne

Henrik Hokaasen Røyne

Les flere artikler fra Henrik Hokaasen Røyne.

Studerer journalistikk ved Høgskulen i Volda