Brannøvelse i Ørsta: – Vi har mye kjemikalier på veiene våre

Det kjører mange tankbiler på veien i Ørsta. Derfor er det ekstra viktig for brannvesenet å øve på hendelser der kjemikalier søles.

ØRSTA: – Det er stor forskjell på vanlig røykdykking og kjemikaliedykking. Er det vanlig røykdykking kan vi være klar i løpet av noen få minutter. Med kjemikalier kan det ta alt fra en halvtime til en time.

Det sier Kurt Kristiansen, varabrannsjef i Ørsta kommune. Han forteller at det gikk 29 minutter fra hendelsen ble varslet til alt var avklart. 

– Det var en vellykket øvelse. Vi forventet at de skulle bruke omtrent denne tiden siden vi har et såpass drillet brannmannskap.

Han var godt fornøyd med innsatsen til mannskapet sitt. 

– Dette var en svært lærerik øvelse. Vi ser at rutine og instruksene er på plass. Det er viktig, sier Kristiansen. 

ØVELSE: I dag utførte Ørsta brann og redning kjemikalieøving i Ørsta. (Foto: Oddvar Sagbakken Saanum)

Mennesker prioriteres

Øvelsen ble utført i Anders hovden-gata i Ørsta tirsdag kveld. Nærnett overvar første halvdel av øvelsen der en kassebil hadde kjørt inn i en tankbil med kjemikalier. 

Med på øvelsen var også to «skadde» personer. Disse var de første som ble tatt hånd om da brannvesenet ankom stedet.

– Vanlig røykdykkingsutstyr er tillatt også når det er snakk om kjemikalier, derfor blir de skadde hentet ut med en gang. Men når brannen skal stoppes venter vi til de med spesialutstyr er klare, sier Kristiansen.  

Etter å ha blitt tatt bort fra ulykesstedet vil skadde personer få umiddelbar førstehjelp av personell med beskyttelsesutstyr. De vil bli vasket og kraftig spylt med vann (sanert) før de blir tatt med videre i ambulanse. 

SPYLES: Dette utstyret brukes for å høytrykkspyle personer som er utsatt for kjemikalier. (Foto: Oddvar Sagbakken Saanum)

Også personell som har vært i nærheten av kjemikaliene blir sanert. 

– Normalt sett vil også politi og ambulanse med helsepersonell komme til en slik ulykke. Da vil også helsepersonell ha kjemikalidrakter, forteller Kristiansen.

Egensikkerhet først

Kristiansen forteller at de øver mye på denne type hendelser. 

– Vi har mye kjemikalier på veiene våre, spesielt på E39 gjennom Ørsta kommune er det mange tankbiler.

– Hva skal man gjøre dersom man kommer som førstemann på stedet etter en slik ulykke?

– Da må du ringe nødsentralen og fortelle nøyaktig hva du ser. Du må også fortelle om du har vært borti de kjemiske stoffene, sier Kristiansen

– Vent til innsatsleder har kommet, eller til politi eller ambulanse ankommer. Forklar dem hva du har sett slik at de kan gi umiddelbar hjelp.

– Men du skal ikke selv hjelpe de skadde?

– Nei. Holde seg på avstand, tenk på egensikkerhet først.

FOLK FØRST: Det er alltid mennesker som prioriteres først under ulykker. (Foto: Oddvar Sagbakken Saanum)