Kan bli dømt til ett år og to måneders fengsel

Overfall i Volda - Halkjelsgata

I RETTEN: Bistandsadvokat Gerd Hågensen og politiadvokat Magne Baltzer Grimstvedt Kvalvik. Foto: Jørgen Wear

En mann i 20-årene er tiltalt for å ha utført grov kroppskrenkelse mot en kvinne natt til 3. desember 2017 i Halskjelsgata i Volda sentrum. Rettssaken startet i Søre Sunnmøre tingrett onsdag 21. mars og fortsatte torsdagen.

SØRE SUNNMØRE TINGRETT (Nærnett): Ett år og to måneders fengsel er aktors forslag til straff etter overfallet på en kvinnelig student i desember i fjor. Den tiltalte mannen i 20-årene nekter straffskyld.

AKTOR: Politiadvokat Magne Baltzer Grimstvedt Kvalvik. Foto: Jørgen Wear

Tydelige bevis

I avslutningsprosedyren mente aktor, Magne Baltzer Grimstvedt Kvalvik, at bevisene mot den tiltalte var tilstrekkelige til å dømme mannen for det han er beskyldt for. Han trekker spesielt frem fingeravtrykk på døren til kvinnens rom, og hudceller fra kvinnen på tiltaltes bukse.

Aktor mente straffen burde være ett år og to måneder, ettersom hendelsene skjedde uten foranledning og bærer sterkt preg av overfall. Han la også vekt på at straffen skulle ha allmennpreventive hensyn. Bistandsadvokat Gerd Hågensen mente en erstatning på 50.000 kroner er passelig. 

FORSVARER TILTALTE: Torgeir Hovland Langvå. Foto: Jørgen Wear

Den tiltaltes forsvarer, Torgeir Langva, mente det er grunnlag for rimelig tvil, ettersom mannen hadde vært i huset tidligere kunne DNA-bevisene ha smittet over. Forsvarer til tiltalte mente at han eventuelt skal bli straffet på mildest mulig måte med 6 måneders ubetinget fengsel og 20-25.000 kroner i oppreisning.

Hevder sin uskyld

Videre fortalte Malvik at tiltalte har gått målrettet inn på rommet, og gikk til angrep. Han hadde god tid til å tenke seg om. Angrepet blir stanset fordi fornærmede klarte å slå seg unna. Det er en skremmende opplevelse for henne, og skadene på kvinnen betegnes som alvorlige både psykisk og fysisk.

Aktor mente dette var fryktelig farlig, og dette kunne gått mye verre hvis ikke fornærmede hadde klart å komme seg unna. Tiltalte skal ifølge fornærmede ha sagt "det nytter ikke å gjøre noe motstand" som ifølge aktor beviste at han hadde en plan ved handlingene.

På slutten av rettsmøtet spør sorenskriver, om han vil si noe. Tiltalte nekter straffskyld, og forteller:

 – Jeg har ikke gjort det som jeg er tiltalt for og dere må dømme meg på bakgrunn av det.