Mer pærebrann på Sunnmøre

Påvist mer pærebrann på Sunnmøre

PÆREBRANN: Sånn ser plantesjukdommen pærebrann ut. Den angriper som oftest bulkemispel. Foto: Mattilsynet

Mattilsynet har påvist enda et utbrudd av plantesjukdommen pærebrann, denne gangen i Herøy. 

Det er også mistanke om pærebrann i Sande. Dermed er Herøy kommune fjerna fra lista over områder i Norge som er fri for denne bakteriesjukdommen. Nå skal også Volda, Vanlyven, Selje og Vågsøy undersøkes av Mattilsynet.

Ser svart og svidd ut

Pærebrann angriper planter i rosefamilien, men kan også gjøre skader på eple- og pæretrær. I Norge er det først og fremst bulke- og pilemispel som oftest får sjukdommen. 
  – Det som er problemet med pærebrann, er at det er en bakterie. Derfor har vi ingen midler for å bekjempe det. Det gjør at vi er så obs, sier rådgiver i Mattilsynet region Sør og Vest, Nils Steinar Dyvik Melbøe. 
  Pærebrannen gjør at blader, skudd og greiner visner. Stilkene blir farget svart og skuddene vil se brente ut. Sjukdommen skiller seg derfor ut fra andre plantesjukdommer hvor det ofte blir flekker og skader på bladene. 
  Dersom du finner tegn på pærebrann i hagen din, har du plikt til å melde fra til Mattilsynet. Melbøe oppfordrer dessuten folk til å forhindre spredning. 
  – Det man skal gjøre er å skjære ned buskene. Det vil redusere mulighetene for smitte veldig, og hindrer at sjukdommen går på flere planter i hagen. 

Rart at det kom til Sunnmøre

Pærebrann sprer seg hovedsakelig på to vis. Det ene er når planter flyttes, det andre er når bikuber flyttes. 
  Det første tilfellet av pærebrann i Møre og Romsdal kom i 2011, men ble rydda helt vekk av Mattilsynet. Siden kom det et nytt angrep i 2014, som også ble utrydda. Så ble det altså funnet på Bergsøyene i Herøy i år. 
  Melbøe synes det er rart at pærebrann har spredt seg til Sunnmøre. 
  – Det var pærebrann i Florø for ti år siden, som vi rydda helt vekk. Vi har ikke sett noe lenger nord, og jeg synes det er veldig rart at det plutselig dukka opp på Sunnmøre, sier han.