Pollenallergikere blir ekstra plaget denne uken 

Emma Medina Welle

Emma Medina Welle er allergisk mot alle typer pollen, og gruer seg til polleneksplosjonen som er ventet denne uken. Foto: Silje-Lisette Tennøy

Norges Astma- og Allergiforbund varsler at det kan bli en polleneksplosjon denne uken. På Søre Sunnmøre er det de mest sensitive allergikerne som kan bli påvirket av dette.

– Det er mulig at det blir en polleneksplosjon denne uken, sier forskerassistent ved Norges Astma- og Allergiforbund, Trond Einar Brobakk.

På Søre Sunnmøre, og flere av områdene i Møre og Romsdal, startet pollensesongen for rundt 3 uker siden. Astma og Allergiforbundet melder at det nå vil bli en økning av blomsterstøv fremover på grunn av enda mildere vær.

Emma Medina Welle
PLAGET: Emma Medina Welle har allerede merket at pollensesongen er i gang. Foto: Silje-Lisette Tennøy

Det er i hovedsak Østlandet som er mest utsatt for polleneksplosjonen som er ventet denne uken. Likevel, kan de mest sensitive pollen-allergikerne i Møre og Romsdal merke et økt pollenutslag. Den verste formen for pollenallergi nå, er or og hassel. Disse tresortene blomstrer i februar, mars og april.

Emma Medina Welle fra Ørsta har reagert på alle typer pollen siden hun var liten og gruer seg til den varslede polleneksplosjonen. Hun har allerede merket at pollensesongen er i gang. Det var spesielt i påsken at plagene ble tydelige på grunn av fint vær og at hun var mye ute.

– Jeg føler meg konstant tett og forkjølet fra tidlig vår til sensommeren. Det mest problematiske er at jeg føler meg så trøtt hele tiden og det har jeg ikke tid til, forteller Welle.

«Aldri reagert på pollen før»

Bo Gleditsch
FLERE POLLENALLERGIKERE: Assisterende generalsekretær i Norges Astma- og Allergiforbund, Bo Gleditsch, sier at det har blitt flere pollenallergikere i landet.  Foto: PRIVAT

Bo Gleditsch, assisterende generalsekretær i Norges Astma- og Allergiforbund, sier at det har blitt et økende antall pollenallergikere i landet, men at det ikke nødvendigvis betyr at alle kommer til å få det.

– Før var det sånn at pollenallergi var et medfødt allergen, nå er det flere tilfeller av at folk får det i voksen alder, utdyper Gleditsch.

Dette er en av grunnene til at mange forveksler pollenallergi med vårforkjølelsen, fordi de tenker at de aldri har reagert på pollen før. Norges Astma- og Allergiforbund oppfordrer derfor alle som opplever symptomene på pollenallergi å ta kontakt med legen sin.

– Det å ha pollenallergi som ikke blir behandlet, kan på lengre sikt føre til at man pådrar seg astma, forklarer Gleditsch.

Er det bare en ‘vårforkjølelse’?

Det er spesielt ett symptom som kan avgjøre om du har pollenallergi eller en vanlig vårforkjølelse. Gleditsch fastslår at man ikke får feber av å ha pollenallergi, så hvis du har dette symptomet er det større sannsynlighet for at det bare er en vanlig vårforkjølelse.

Det er likevel oppfordret å sjekke det opp, selv om du mistenker at det bare er en forkjølelse. De vanligste symptomene på at du har pollenallergi er at du begynner å nyse oftere enn du har gjort tidligere, klør i øynene og føler deg slapp eller uvel.

– Noen begynner også å hoste, legger Gleditsch til.

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund blir man ikke kvitt pollenallergien, det er bare medisinene som gjør symptomene mindre merkbare. De som er plaget av pollenallergi, men føler seg bedre, må derfor fortsette å bruke medisinene sine.