Verdensborgeren i Volda

Portrett - Kim Åge Furuhaug

TROMMESLAGER: Kim Åge Furuhaug (34) har spilt trommer hele livet. FOTO: Pontus William Ek Egelandsdal

Fra rolig bygdeliv til turnelivet i USA. Kim Åge Furuhaug er Voldas skjulte rockestjerne. 
 


Det er onsdag, to dager etter at han kom hjem fra en turné i USA og Mexico med indiebandet Orions belte. Furuhaug er sliten etter reisen. Han har vært borte i en uke. 


   – Vi fikk en spillejobb på en festival i Austin, Texas i USA, men lurte på om det var verdt å dra dit kun for å spille kun en konsert, det er jo ganske dyrt. Men vi fant ut at vi skulle sette av en uke og satse på at ting dukket opp underveis. 


   Heldigvis for bandet fikk de spillejobber og reiste til New York en torsdag, og spilte i storbyen dagen etter. Jobben var en del av et konsept i USA som heter Sofar session, der man kjøper en billett til et band man ikke vet hvem er. Det er et velutviklet opplegg som er ganske stort i USA og mange storbyer i Europa.

Dro til Mexico
Bandet dro videre til Mexico City der de tidligere har fått veldig god respons på musikken sin. Også nå opplevde de stor interesse for intervjuer, radiodekning og generelt veldig god respons.


   – Vi ankom Mexico City på mandag og gjorde en del intervjuer før vi spilte der på tirsdag. Scenen vi spilte på var ekstremt kul! Det var veldig høyt under taket og lignet på et eldre katolsk kirke. Det ble sagt at det kanskje hadde vært en katolsk skole for mange år siden. Så var det 400 personer der som hørte oss spille. Det var en veldig fin opplevelse. 


   Etter konserten i Mexico City dro de tilbake til Austin og spilte to konserter til.


   – Planen fremover med Orions belte er å fortsette å gjøre musikken vår. Det er et veldig kult band. Vi slipper plate neste år. 

Jeg har en bror som jobber offshore, og pleier å si at jeg i hvert fall er mer hjemme enn han 

AMBISIØSE: Indiebandet, Orions belte. Foto: privat

   – Er det deilig å komme tilbake til lille Volda etter å ha vært på turne?


   – Det er flott! Jeg er ikke så glad i rushtrafikk eller å sitte på stappfulle busser. Jeg har ikke vært så flink til å utnytte naturen her ennå, men det håper jeg å gjøre noe med til sommeren.     


   Selv om Furuhaug er mye borte når han jobber, er han ikke hjemmefra så lenge av gangen. Han forteller at det er sjelden han er på reise lenger enn to uker av gangen, men at det skjer av og til.


   – Det var en periode rett etter vi flyttet til Volda, da jeg var i Bergen i to måneder og jobbet med et teaterstykke. Det var tøft. Men jeg har en bror som jobber offshore, og pleier å si at jeg hvert fall er mer hjemme enn han. Men jeg har blitt vant til det. Heldigvis har vi familie i Volda som hjelper til med barna når det trengs, sier han. 

Oppvekst
Ved siden av står bestevennen hans, trommesettet. Han synes det er vanskelig å si hvorfor de ble så gode venner, men sier at det skjedde på musikklinjen i Mosjøen at de ble bestevenner. 


Kim Åge Furuhaug har i mesteparten av sitt liv jobbet som musiker. 34-åringen er oppvokst på Sømna rett utenfor Brønnøysund, men bosatte seg i Volda med kjæresten og deres to barn i 2017. I tidlig alder maste Furuhaug til seg et trommesett fra foreldrene og fikk ønsket sitt oppfylt da han var ni år gammel. Få naboer gjorde omgivelsene perfekte. Tjue år senere er han på turne i USA, spiller med artister som Sigrid og Lars Vaular, og spiller for folk over hele verden.  


Furuhaug sier at det hele startet da han begynte på musikklinja på Mosjøen. 


   – På den tiden var det vanskelig å få plass, så jeg jobbet hardt på ungdomsskolen for å få gode nok karakterer. Heldigvis kom jeg inn, flyttet inn på hybel og bodde der i tre år. Noen jeg hadde spilt med tidligere i Brønnøysund bodde også der. Sammen stiftet vi band. Bandet spilte mye coverlåter på puber og utesteder, før det ble et bluesband. Deretter reiste de rundt på Østlandet på bluesklubber. 

Møtte samboeren 
På en spillejobb på Rokken i Volda for 14 år siden, møtte Furuhaug sin samboer, Yvonne Eliassen. Hun var booking-ansvarlig på utestedet og de fant tonen. De har vært sammen siden. Eliassen jobber som sykepleier i Volda. I dag har de to barn sammen på tre og ti år.


   – Samboeren din sier du er en person som ikke stikker deg så veldig frem. Var det derfor du ble trommeslager?


   – Det kan godt være. Jeg er veldig komfortabel med å sitte bakerst og ikke ha så mye fokus på meg. Samtidig startet jeg å spille trommer da jeg var ni år, og det er vanskelig for et barn å tenke sånn. Da er det kanskje motsatt, at du ønsker å være midtpunkt.

Satset stort
Da Furuhaug var tjue år, stiftet han The Alexandria Quartet sammen med Odd Martin Skålnes, Chris Holm og Øystein Braut. Sammen ble de et rockeband som skulle satse for fullt. Bandet fikk platekontrakt veldig raskt, og flyttet til England for å følge musikkdrømmen. Albumet de jobbet med gikk ikke slik de hadde planlagt, og den kom aldri i mål. Etter i underkant av et år i England, tok de turen tilbake til Norge. Da de hadde kommet hjem, fikk de platekontrakt med Universal Music, Furuhaug sier det var ganske uvanlig for et lite rockeband på den tiden.


   – Det var kjempekult å få platekontrakt med Universal. Det var første gang vi fikk et skikkelig forskudd. Da dro vi til Los Angeles. Det var en gøy opplevelse, vi jobbet med en bra produsent i et flott studio. Da vi kom tilbake til Norge etter å ha spilt inn albumet, opplevde man en generell nedgang i platesalget på verdensbasis, og vi fikk dessverre ikke de tallene vi ønsket.

TRIO: Gutta i Great News. Foto: Privat


   Da albumet ikke hadde slått an helt, følte guttene i bandet at det var på tide å ta en pause. De hadde spilt mange konserter, satt utdanning på vent og satset skikkelig i mange år og de kjente at de ville prøve noe nytt.

Furuhaug hoppet på ulike musikalske prosjekter, og dro blant annet med bandet Casiokids til USA. I denne perioden jobbet han også med rapartisten Vinni, og spilte med Lars Vaular på Slottsfjell-festivalen. 

Fri rolle
Furuhaug forteller at han trives veldig med frilanstilværelsen.


   – Det er det beste! Jeg har vært veldig bevisst på å prioritere nye ting. Nye prosjekter er alltid fristende. 


   – Akkurat nå holder jeg på med et soloalbum. Det å lage noe eget, er moro. 


   I januar fylte Madrugada Oslo Spektrum med Sivert Høyem i spissen. Et av Furuhaugs mange band, Great News, ble spurt om å varme opp for det kjente norske bandet. 


   – Det var dritkult! Great News er et av bandene jeg har spilt mest med. Vi har tidligere spilt i England, Tyskland, Spania og mange andre steder i Europa. Det var en oppvarmingsjobb, men det var halvfullt i lokalet, så vi spilte for nærmere 5000 mennesker. Det var ekstra gøy at vi fikk en direkte henvendelse fra Madrugada. Vi ble veldig overasket da vi fikk tilbudet. 

Spilte med Sigrid
8. mars kom Norges nye stjerneskudd Sigrid ut med sitt debutalbum. Det har senere toppet hitlistene og blitt spilt flere millioner ganger over hele verden. På dette albumet spilte Furuhaug trommer på tre av låtene, og han trekker frem Volda som grunnen til at han fikk 
sjansen til å samarbeide med Sigrid. 


   – Det som er moro med den plata er at jeg sannsynligvis ikke hadde vært med på den hvis jeg ikke bodde i Volda. Sigrid og teamet hennes jobbet i et studio på Giske som heter Occean sound, som blant annet A-ha og Kygo har brukt. Tilfeldigvis trengte hun trommer på noen låter hun jobbet med, og da var det enkelt for meg å kjøre ditt. Så det ville jeg kanskje ikke ha gjort hvis jeg ikke hadde bodd i Volda. I tillegg har jeg jobbet med Sigrid før hun signerte platekontrakt. 


   – Hva ser du på som det største du har gjort i karrieren din?


   – Det jeg gjorde med The Alexandria Quartet var gøy. Da var det nye milepæler hele veien. Alt fra å spille på John Dee, Rockefeller, Sentrum scene – til slitte barer i England som vi gjorde mye av. Festivaler innlands og utlands, tv-opptreder og masse mer. Jeg har spilt plater på som har vært Spellemann-nominert og som har vunnet. Men det aller gøyeste er å kjenne at det funker med folk du trives godt med, avslutter Furuhaug.