Potetskall trenger ikke gå i søpla

Poteter og potetskall

"Små delikatessepoteter" FOTO: Synøve Dreyer, www.frukt.no
 

Unngå å skrelle poteten, og kast i hvert fall ikke skallet. Her er noen tips om hvordan å bruke potet.

Poteten har på grunn av mangel på forskning mistet sin plass i kostrådet Fem om dagen. Dette betyr ikke at poteten er usunn. Matfaglig rådgiver og kokk ved Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen, velger å anerkjenne til og med skallet som en egen ingrediens.

matfaglig rådgiver ved frukt.no
Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver ved Opplysningskontoret for frukt og grønt. FOTO: Benjamin A. Ward

– Utrolig lettvint, også smaker det godt! Jeg ser ingen grunn til å skrelle potetene. Det er jo noen oppskrifter hvor poteten som ingrediens funker best uten skall, men dette er svært få.

Toril har lang erfaring som kokk, og viser mange spennende måter å anvende poteten på. Blant annet denne oppskriften viser hvor kreativ man kan bli med den næringsrike rotfrukten. 

– Poteten er næringsrik, og gir masse energi. Om du varierer hvordan du bruker poteten vil du merke hvor stort potensial poteten har i et balansert kosthold, legger Toril til. 

At poteter er næringsrike, er hevet over all tvil. Dessuten representerer den noe av det beste innenfor våre mattradisjoner, sier Toril til Nærnett.

– Kunne nesten stått alene i kostholdet

Nyhøstede poteter har spesielt høyt C-vitamininnhold. Mye av grunnen til at Norge fikk en brå befolkningsvekst på 1700-tallet var på grunn av poteten, og dens rolle i det norske kostholdet. I tillegg til C-vitamin finner du forskjellige proteiner, kalium og stivelse, for å nevne noe. 

Bruk hodet, utnytt skallet

Forskjellige poteter krever forskjellig behandling. Skal du spise nypoteter eller poteter med tynt skall, ligger faktisk halve næringsinnholdet i skallet. 

Etter at lavkarbo-dietter engasjerte store deler av befolkningen, mistet poteten mye av sin troverdighet og forbruket sank. Det er dog uten særlig grunn, da poteten gir mye energi - og en god metthetsfølelse. I tillegg er poteter billig, og kan anvendes til både fest og hverdag